Hata Yapmanın Bizler İçin Aslında Ne Kadar İyi Olduğuna Dair 6 Gerekçe

Hata yapmak, bize kendimizi kötü hissettiren, üzücü bir deneyim. Fakat hatalarımızın esasında bizim için birçok açıdan yararlı olduğunu gösteren nedenler de var.

Ünlü gazeteci Mark Tully, hata yapmak konusu ile ilgili programda hata yapmanın 6 faydasını sıraladı.

1. İnsan böyle böyle öğreniyor.

Araştırmalara göre 'dene ve yanıl' yöntemi, gerçekten de beynin ve yeteneklerin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. 

Yürümeyi öğrenen bir bebeği, hareketlerini en kusursuz hale getirmeye çalışan bir cimnastikçiyi veya jüriyi etkileyebilmek için aynı yemeği 20 defa yapan bir aşçıyı düşünün.

Psikologlar, 123 çocukla gerçekleştirdikleri bir araştırmada; zekanın sabit bir şey olmadığını, düşünenlerin hatalarına daha fazla dikkat ettiğini ve neticede de daha fazla şey öğrendiğini saptadılar.

2. Beklenmedik olumlu sonuçları olabilir.

'Uhu' aslında kullanma hatasına düşen bir kişinin buluşuydu ve milyonlarca dolar kazandıran bir markaya dönüştü. Kaşiflerin çoğu, keşiflerini yaptıkları hatalara borçlu. Ya da mikrodalga, Post-It adlı yapışkan kağıtlar, kalp pilleri vs... 

İskoç bilim insanı Alexander Fleming de, 1928 yılında, ufak bir hata sonucunda tarihi değiştirecek bir buluşa imza atacağını bilmiyordu... Bakteriler üzerinde çalışan Fleming, tatile giderken bakterilerle dolu petri kabını açık unuttu ve kaplar kontaminasyona uğradı. Bu kapları temizlemeye girişen Fleming, içinde bakteriler yerine küf mantarları olduğunu fark etti. Üstelik bu herhangi bir küf değildi, 'Penicillium Notatum' diye adlandırılan özel bir küf mantarıydı. 

Bu keşif, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmeye yarayan penisilinin geliştirilmesinin ve üretilmesinin önünü açtı. Kısacası; 90 yıl önce yapılan basit bir hata, bugün milyonlarca hayat kurtarıyor.

3. Kim olduğumuzu görmemizi sağlar.

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde, "Deneyim, insanların hatalarına verdikleri isimdir" demişti.

Wilde, çok önemli bir noktaya parmak basmıştı! İnsanın kendisini ve hayatı daha yakından tanıması için, öncelikle işleri mahvetmekte yarar var.

Çok önemli bir sınavda başarısız olduğunuzda, büyük bir hayal kırıklığı ile nasıl başa çıktığınızı görmüş olursunuz örneğin.

4. Hedeflerimize ulaşmamız için bizi özgür bırakır.

Bırakın gitsin! Hata yapma korkusuyla yaşamak, pek çok şeyi kaçırmanıza sebep olabilir.

Eski ABD Başkanı Theodore Roosevelt şöyle der: "Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır."

Başarısızlık korkusu, yeni şeyleri denememize engel olabilir. Hatalarını kabul etmek ise, hedeflerimize doğru yürüyebilmemiz için bizi özgür bırakır.

5. Önceliklerimizi anlamamıza yardımcı olur.

Harry Potter'ın yazarı JK Rowling, 20'li yaşlarının ortasındayken, kendisini her yönden korkunç bir başarısızlık içinde hissettiğini belirtiyor... Öyle ya, henüz genç yaşta evliliği paramparça olmuş, kızıyla birlikte yoksulluk içinde hayatta kalmaya çabalarken, kim onun dünyaca ünlü bir yazar olabileceğine inanırdı ki?

"Kendime olduğumdan başka biriymişim gibi davranmayı bıraktığımda, tüm enerjimi benim için gerçekten önemli olan tek işe verdim. Özgür kaldım, çünkü en büyük korkum zaten gerçekleşmişti ve hayattaydım. Sevdiğim bir kızım, eski bir daktilom ve aklımda koca bir fikrim vardı."

Rowling elbette bunun karşılığını aldı ve Harry Potter romanları sayesinde, dünyanın en ünlü ve en zengin yazarlarından biri oldu.

6. En azından gülecek bir anımız olur.

William Shakespeare'in 'Yanlışlıklar Komedyası' gibi eserlerinin en önemli özelliği, gaf ve yanlış anlaşılmalar üzerine kurulu olmaları. 

Yani, olan bitene biraz uzaktan baktığınızda, hatalar çok ama çok komik görünebilir.

Şayet sabah yanlışlıkla üzerinizde pijamayla kapının önünde kaldıysanız ve eve giremiyorsanız, bilin ki çok yakında buna kahkahalarla gülüyor olacaksınız.