8 Çekirdekli Huawei Kirin 980 İşlemcisinin Özellikleri Belli Oldu

Yeni gelen sızıntılara göre Huawei'nin amiral gemi seviyesindeki yeni işlemcisi Kirin 980, 4'ü maksimum performans, 4'ü maksimum verim sağlayacak 8 çekirdeğe sahip olacak. Ayrıca yine Huawei tasarımı olacak GPU, Adreno 630'a göre grafik işleme konusunda 1.5 kat daha hızlı olacak.

Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, Qualcomm’un Snapdragon ve Samsung’un Exynos işlemcileri ile kafa kafaya yarışan Kirin 970 işlemcisini geçtiğimiz yıl IFA’da tanıtmıştı. Artık biliyoruz ki şirket, Kirin 980 işlemcisini de Berlin’de ortaya çıkaracak.

Çinli kaynaklara göre yeni Kirin 980, maksimum performans için 2.8GHz frekans hızına sahip dört Cortex-A77 çekirdeğe sahip olacak. Optimum güç ve güvenlik için de dört adet Cortex-A55 çekirdek bulunacak.

Kirin 980, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC tarafından 7nm FinFET süreci ile inşa edilecek. Daha önce ortaya çıkan söylentilere göre Kirin 980, Cambricorn tarafından geliştirilen ve watt başına 5 trilyon hesaplama gerçekleştirebilen yeni nesil bir yapay zeka çip teknolojisine sahip olacak.

Ayrıca yine spekülasyonlara göre Huawei, Kirin 980 işlemcisinde kendi grafik işlem birimini (GPU) kullanacak. Huawei GPU’nun Snapdragon 845 işlemcisinde bulunan Adreno 630 GPU’dan 1.5 kat daha iyi performans gösterdiği söyleniyor.

Tahminlere göre Huawei’nin yeni Kirin 980 işlemcisinden güç alacak ilk akıllı telefonlar yılın son çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Huawei Mate 20 ve Mate 20 Pro olacak. Nisan ayı başında sızdırılan AnTuTu sonuçları doğruysa Huawei’nin Kirin 980 işlemcisinde Kirin 970’e göre ciddi bir performans ve verimlilik artışı sağladığını söyleyebiliriz.