Yunanistan, 80 Yıl Önceki Nazi İşgali İçin Almanya'dan 290 Milyar Euro Tazminat İstiyor

Yunanistan'da yeni kabul edilen bir taslağa göre Yunan hükumeti, Almanya'dan 1. ve 2. dünya savaşlarında oluşturduğu tahribat için 290 milyar euro tazminat talep edecek.

Yunanistan Parlamentosu, Meclis Başkanı Nikos Vutsis tarafından hazırlanan ve Almanya'dan, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda ülkede yarattığı zarar ve suçlar nedeniyle 290 milyar euro tazminat ödemesini isteyen tasarıyı oy çokluğu ile kabul etti. Kabul edilen taslağa göre hükumet, tazminatın ödenmesi için gerekli tüm diplomatik ve hukuki adımları atmak ve ilk adım olarak da Almanya'ya sözlü nota vermek durumunda.

Konuyla ilgili olarak parlamentoda bir konuşma gerçekleştiren Başbakan Aleksis Tsipras, “Tazminat ödenmesini talep etmek bizim için tarihi ve ahlaki bir ödev” dedi. Konuyu ülkenin içinden geçtiği ağır mali kriz nedeniyle, birbirine karışmaması için önceki yıllarda gündeme getirmediğini vurgulayan Tsipras uluslararası yardım programının sona ermesiyle birlikte doğru zamanın geldiğini kaydetti. Tsipras "Şimdi her iki halk açısından bir sayfayı kapatma imkanımız var.” şeklinde konuştu.

Muhalafet milletvekillerinden Vasilis Leventis, Almanya’nın herhangi bir tazminat ödemesi gerçekleştirmesini beklemediğini dile getirirken, “Alman tarafı mağdurlara 160 milyon mark ödeyerek ve 420 bin göçmen işçi alarak konuyu kapattığı kanısında.” dedi. Çarşamba günü bir açıklama gerçekleştiren Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Almanya için tazminat konusunun hukuki ve siyasi olarak nihai bir biçimde düzenlendiğini ve kapandığını belirtti.