Bir Türk Lise Öğrencisi, Tarihe Olan Merakıyla TÜBİTAK Ödülü Almayı Başardı

Gaziantep'te yaşayan lise ikinci sınıf öğrencisi, tarih merakı sayesinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'nda üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Gaziantep'te yaşayan lise ikinci sınıf öğrencisi Deniz Yıldırım, yaşadığı bölgede bulunan pek çok tarihi yapının yeteri kadar tanıtılmadığını fark ederek bir uygulama tasarladı. Gencin tasarladığı bu uygulama, TÜBİTAK'tan üçüncülük ödülü aldı.

Şehirde bulunan 51 kitabenin 29'unu fotoğraflayan Yıldırım, bu kitabelerin Türkçe, İngilizce ve Osmanlıca okunuşlarını ve seslendirmelerini oluşturdu. Eserlerin ve kitabelerin fotoğraflarınıyla birlikte konumlarını da ekleyen Yıldırım, hem internet sitesi hem de mobil uygulama oluşturdu. TÜBİTAK tarafından düzenlenen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'na katılan öğrenci, bu yarışmada üçüncülük ödülünü kazandı. 

Tarih merakı olan Deniz Yıldırım, yaptığı açıklamalarda proje üzerinde 1 yıl çalıştığını ve bu çalışmalarının sonucunda elde ettiği başarı için mutlu olduğunu belirterek, çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. Yıldırım, uygulamayı her kesimden insanın kullanabileceğini belirterek, görme engelli insanların da bölgedeki eserleri dinleyebileceğini ifade etti. Ayrıca 16.400 proje içerisinden ilk 100'e girdiğini ifade eden Yıldırım, Adana bölgesi yarışmalarında birinci olduğunu ve bu yüzden de gururlu olduğunu belirtti. Genç öğrencinin danışmanı Hatice Çetinkaya da öğrencisiyle gurur duyduğunu belirterek, insanların önünden geçtiği eserlerin ne olduğunu bilmediklerini, bu uygulama sayesinde tarihe olan ilginin artacağını ve Yıldırım'ı destekleyen herkese teşekkür ettiğini söyledi.