AMD, 20 Yılın Ardından İlk Defa Fiyat, Güç ve Performans Konularında Intel'i Geçti

İşlemci denildiği zaman akla ilk gelen isim olan Intel'in işi fazlasıyla zorlaşmış gibi görünüyor. Ryzen 3000 serisiyle ciddi bir başarı yakalamış olan AMD; fiyat, güç tüketimi ve performans konularında Intel'i alt ederek kendisine ciddi bir yükseliş bileti almış durumda. Piyasanın nasıl şekilleneceği ve liderin değişip değişmeyeceğiyse şu an için merak konusu.

AMD, Ryzen 3000 serisi işlemcilerini çıkartmasıyla birlikte Intel'i 20 yılın ardından geçmeyi başardı. Intel, uzun bir süredir işlemci piyasasında ciddi bir liderliğe sahipti ancak AMD'nin son yonga serisiyle birlikte Intel'in işinin daha da zorlaşması bekleniyor.

7 nanometrelik bir tasarıma sahip olan Ryzen 3000 serisi, AMD'nin sınıfında Intel'i geçmesini sağladı. Performans konusunda Intel'i geçen işlemciler, fiyat ve güç kullanımı konusunda da Intel işlemcilerin altında bir oran yakaladı. Tabii ki bu durum, Intel'in hem pahalı, hem daha çok güç kullanan hem de daha az performans vadeden işlemcilerinin satışlarını zora soktu.

AMD'nin fiyatları her zaman Intel'e oranla daha düşük olsa da işlemci üreticisinin tüm konularda Intel'i geçmesi, yaklaşık 20 yıllık bir süre sonucunda mümkün oldu. Birçok kaynak, AMD'nin yeni işlemci serisinin Intel'i ciddi anlamda sıkıştıracağının ve rekabetin çok daha fazla büyüyeceğinin sinyallerini verdi.

Şu an için GPU ve CPU konusunda piyasa payı olarak Intel'in altında bulunan AMD'nin kısa sürede büyük bir yükselişe geçeceğini söyleyebiliriz. MarketWatch'un raporlarına göre AMD'nin hisseleri, %2,1'lik bir yükselişe geçti. Bu da önümüzdeki çeyrekte çok daha büyük bir gelişmenin olabileceğine işaret ediyor.

AMD'nin gelişmesi, aynı zamanda işlemci piyasasındaki pazar payının da büyümesi gibi sonuçları beraberinde getirebilir. CPU konusunda Intel, GPU konusundaysa Nvidia, şu an için pazar payında ciddi bir liderliğe sahip olsa da AMD'nin bu sonuçları karşısında iki ismin de paylarında düşüş yaşanması bekleniyor.

Gelecekte AMD'nin nasıl bir pazar payına sahip olacağı şu an için yalnızca tahminler üzerinde şekillense de yakın zamanda değişiklikler olacağını ve bu değişiklikleri size aktaracağımızı söyleyebiliriz.