Rusya’da Yaşanan Mini Çernobil Faciasının Ardından Yapılan Radyasyon Açıklaması

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Arhangelsk bölgesinde bulunan Severodvinsk kentindeki askeri tesislerde yapılan nükleer füze denemelerinde yaşanan patlamada 5 kişi hayatını kaybederken 6 kişi de yaralanmıştı. İlk başta radyasyon seviyesinin yükselmediğini söyleyen Rus yetkililer acı gerçeği itiraf etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Arhangelsk bölgesinde bulunan Severodvinsk’teki askeri denemeler sırasında gerçekleşen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin yaralandığı kazanın ardında bir açıklama yapmış ve radyasyon tehlikesi bulunmadığını belirtmişti. Yapılan ilk açıklamada, bölgeye ve atmosfere zararlı madde yayılmadığı iddia edilmişti. 

Rusya’nın devlet meteoroloji kurumundan yetkililer, bölgedeki radyasyon seviyesinin normalden 4-16 kat daha yüksek olduğu bilgisini paylaştı. Greenpeace ise bu sayının 20 kat olduğunu iddia ediyor. 

Yapılan açıklamalarına göre söz konusu kazanın etkileri, mini Çernobil faciası denebilecek seviyede. Kazada yaralananlara ilk müdahaleyi yapan doktorların da Moskova’da özel bir klinikte tedavi altına alındığı, doktorlara gizlilik sözleşmesi imzalatıldığı belirtildi. 

Bölgeden gelen haberlere göre kazanın yaşandığı bölgenin yakınında bulunan Nyonoksa köyü, Çarşamba gününden itibaren boşaltılacak. 8 Ağustos’ta Füze denemesi sırasında yaşanan patlamada 5 Rus nükleer mühendisi hayatını kaybetmişti.