Bir Bozayı Saldırısından Nasıl Sağ Olarak Kurtulursunuz?

Kamp yapmak için doğal ortam arayanların karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri olan yırtıcı hayvan saldırıları, bazı önlemler alındığı zaman kaçınılabilir hale gelebiliyor. Bu hayvanların en güçlülerinden biri olan boz ayıdan kurtulmak oldukça zor gözükse de imkansız değil.

2015 yılında 17 yaşındaki Alex Messenger 5 arkadaşıyla beraber hayatının yolculuğuna çıkmıştı. 42 gün boyunca vahşi yaşamda bulunmayı ve yalnız kalmayı planlamışlardı. Fakat bütün planları Messenger’ın tek başına kısa bir yürüyüşe çıkmasıyla, peşinden bir boz ayı saldırısına uğramasıyla değişmişti.

Messenger, bir bayırın tepesine çıkmış ve tepenin ardındaki ayıyla yüz yüze gelmişti. Bu karşılaşma ikisini de ürkütmştü. Boz ayı Messenger’ın varlığından rahatsız olmuş, birkaç blöf ardından Messenger’a saldırmıştı. Ölümcül bir darbe olmasına karşın, saldırının birkaç milim ile femorel arter’den uzak olması, Messenger’ın hayatını kurtarmıştı.

Bu saldırıdan nasıl hayatta kaldığını anlatan kitabı, The Twenty-Ninth Day, Kasım ayında satışa sunulacak.

Boz ayılardan kaçması neredeyse imkansız 

Boz ayılar yaklaşık 400 kiloya ulaşmalarıyla beraber, saatte 60 km hız ile koşmaları ve arka bacakları üzerinde durdukları zaman da 3 metreye kadar ulaşabilmeri sayesinde oldukça korkutucu hayvanlar olarak da anılıyorlar.

Dikkat etmeniz gerekenler

Asıl dikkat etmeniz gereken nokta, onların doğal alanına girmemeniz olmalı. Çünkü bir boz ayı kendini tehdit altında hissetmediği sürece size saldırmayacaktır. Yine de onların doğal habitatına girerseniz, yapmanız gereken ilk şey gruplar halinde yürümeniz olacaktır. Hangi hayvanla karşılaşırsanız karşılaşın yapmanız gereken en önemli şey kalabalık olmak ve gürültü çıkarmaktır. Bu şekilde hayvanlar ürker ve siz daha karşılaşmadan uzaklaşmış olurlar. Bu noktada asıl tehlikeli olan ses çıkarmak değil, sessizce onlar fark etmeden yaklaşmak olacaktır.

Bu gibi durumlarda yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de yanınızda ayıları rahatsız eden koku barındıran spreylerden bulundurmak olacaktır. Hiç kullanacak olmasanız bile sadece çantanızda bulunması hayati değer taşıyabilir. Sadece çadırınızın etrafına değil kendi vücudunuza da sıkmanız alınması gereken önlemler arasında yer almaktadır.

Bir boz ayıyla karşılaşırsanız...

Eğer bir ayıyla karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken şey ise sakin kalmak ve tehdit gibi gözükmemek olacaktır. Messenger’ın dediğine göre hızlı hareket etmeden, alçak tonlu seslerle ayıyı sakinleştirerek yavaş yavaş uzaklaşmak saldırıdan kurtulmak için en önemli yöntemler arasında yer alıyor. Göz temasından kaçınmak da hayatınızı kurtaracak hareketler arasında yer alabilir.

Ayılardan kaçmaya çalışmak veya yakınınızdaki ağaca tırmanmak ise sadece filmlerde işe yarayan, gerçek hayatta sizi saldırıdan kurtarmayacak hareketler arasında yer alıyor.