Intel Rapid Storage'i Düzelterek Bilgisayar Performansınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

Windows 10 güncellemesi gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızdan istediğiniz performansı elde edemeyebilirsiniz. Bunun sebebi Windows 10 güncellemesi ile beraber sürücülerin bir tanesinin güncellenmemesi olabilir. Bu gibi sorunlar yaşamamak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Çoğu bilgisayar kullanıcısı, bilgisayarı bir güncellemeyi bunun iyi bir durum olduğunu düşünüyor. Ancak bilgisayarın sağlığını ve bakımını sağlayacak bir bakış açısı için daha fazlasına ihtiyacımız var. Bilgisayarınız, Windows’un yeni bir versiyonunu kullanmakla beraber bir donanımın eski sürücüsünü kullanıyor olabilir. BU da bilgisayarınızın kullanımında ciddi sorunlara yol açabilir. 

TechRepublic editörlerinden Mark Kaelin, Windows 7’den Windows 10’a yükselttiği bilgisayarındaki performans sorununu nasıl çözdüğünü yazdı. Kaelin, Windows 10 güncellemesinin ardından bilgisayarının işlemci fanının sürekli çalıştığını farketti. Sürekli çalışan işlemci fanı ile beraber bilgisayarın performansı da düşük bir seviyedeydi. Mark Kaelin, sorunu çözmek için Windows Görev Yöneticisi’ne baktığında bilgisayarın eski ve kullanımdan kaldırılmış bir aygıt sürücüsü kullanıldığını fark etti. 

Mark Kaelin, sorunu çözdükten sonra, aynı sorunu yaşayan kullanıcıların sorundan kurtulması için bir rehber yayınladı. 

Kullanımda kaldırılmış bir aygıt sürücüsü nasıl bulunur ve kaldırılır?

Ünlü CTRL-Alt- Delete kısayolu ile Windows Göre Yöneticisi’ne ulaşabilirsiniz. Windows Görev Yöneticisi’nden hangi uygulamanın ne kadar RAM ve işlemci kullandığını görebilirsiniz. Mark Kaelin, Görev Yöneticisi’ne baktığında Intel Rapid Storage Teknolojisi yonga setinin sürücüsünün bilgisayar boştayken bile işlemcinin yüzde 20’ni kullandığını farketti. Aygıt sürücüsü aynı zamanda 8MB RAM’de kullanıyordu.

Intel’in destek sitesi incelendiğinde Intel Rapid Storage Teknolojisi yonga setinin güncellenmiş bir 64 bit sürücüsü olduğu fark ediliyor. Yeni sürücüyü yüklemek için önce eski sürücüyü kaldırmanız gerekiyor. 

Eski sürücüyü kaldırmak için Windows 10’un masaüstündeki arama bölümüne “kontrol paneli” yazarak kontrol paneline girmeniz gerekiyor. Kontrol panelinden, Programlar ve Özellikler kısmına girerek Intel Rapid Storage Teknolojisi’nin sürücüsünü bulun.

Intel Rapid Storage Teknolojisi’nin sürücüsünü bulduktan sonra üzerine tıklayarak sürücüyü kaldırın. Sürücünün kaldırılmasından sonra bilgisayarınızı yeninden başlatın.

Bilgisayar yeniden başladıktan sonra Intel yonga seti genel sürücü ile çalışacaktır. Ancak bu bilgisayarın performansı için iyi bir durum ortaya çıkarmaz. Bu nedenle Intel Rapid Storage Teknolojisi’nin yeni sürücüsünü Intel’in destek sitesinden bulup, indirerek kurmanız gerekiyor. 

Aygıtın sürücüsünün güncel halini indirdikten sonra Başlat menüsüne sağ tıklayın ve yapılandırma hizmetleri listesinden Aygıt Sürücüsü’nü seçin. Aygıt Sürücüsü’nün altında bulunan seçeneklerden Depolama denetleyicilerinini yanındaki artıya tıklayarak seçenekleri açın ve uygun olan seçeneği seçin.

Uygun seçeneklerden Intel Chipset SATA RAID’i seçtikten sonra Sürücü sekmesini tıklayın. Sürücüyü Güncelle seçeneğini seçtikten sonra indirdiğiniz yeni sürücüyü seçerek yüklemeyi seçin. Yüklemeyi gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızı tekrar yeniden başlatın.

Bilgisayar yeniden başladıktan sonra Görev Yöneticisi’ne yeniden girdiğinizde Intel Rapid Storage Teknolojisi yonganın bu sefer yüzde 0 işlemci kullanımı ve 0,8 RAM kullanımı yaptığını göreceksiniz. İşlemden sonra bilgisayarın fanındaki kesintisiz çalışma sesi de kesilecektir. 

Windows 10 yüklü bilgisayarınız, istediğiniz gibi bir performansta çalışmıyorsa Görev Yöneticisi’ni kullanarak sorunun neden kaynaklandığını görebilirsiniz. Bunun için Görev Yöneticisi’nde uygulamaların ne kadar RAM ve işlemci kullandığına bakmanız yeterli olabilir.