Facebook Bot Hesaplara Karşı 'Video Selfie' Özelliğini Test Ediyor

Sosyal medya devi Facebook, bot hesaplarla mücadele etmek için 'video selfie' adlı yeni bir özelliği test ediyor. Şirket, tartışma yaratan yöntemin yüz tanıma sistemini kullanmadığını iddia ediyor.

Facebook'un da tüm sosyal ağlar gibi bot hesap problemi var. Şirket, kimliklerini doğrulamak için kullanıcıların yüzlerini kullanan, 'video selfie' adlı yeni bir özelliği test ediyor. Şirket, tartışmalı yöntemin yüz tanıma özelliğini kullanmadığını iddia ediyor.

Uygulama araştırmacısı Jane Manchun Wong tarafından keşfedilen özellik; şüpheli hesapların sahiplerinden cep telefonlarıyla yüzlerini ekrandaki bir çemberinin içine yerleştirip yavaşça başlarını çevirmelerini ve bot olmadıklarını teyit etmelerini istiyor. Wong, selfie benzeri doğrulama sisteminin birkaç ekran görüntüsünü paylaştı. Görüntülerde, "Başınızı farklı yönlere çevirdiğiniz kısa bir videoya ihtiyacımız var. Bu, kimliğinizi onaylamamıza ve gerçek bir kişi olup olmadığınızı kontrol etmemize yardımcı olur." ifadeleri yer alıyor.

Wong, videoyu başka kimsenin görmeyeceğini ve onaylandıktan 30 gün sonra silineceğini açıkladı. Ancak kullanıcı gizliliği söz konusu olduğunda, Facebook'un özelliğini kullanma konusunda endişeleri olabileceğini belirtti.

Araştırmacı, özelliğin kesinlikle yüz tanıma tabanlı olduğunu yazdı, ancak Facebook öyle olmadığını söylüyor. Facebook sözcüsü VentureBeat'e, "Bu test, kullandığımız adımlardan sadece bir tanesi. Yüz tanıma özelliğini kullanmıyor. Bunun yerine, hareketi ve videoda bir yüzün olup olmadığını algılıyor." dedi. Ayrıca şirket yalnızca sahte olduğundan şüphelenilen hesaplardan video selfie isteneceğini de doğruladı.

Facebook'un, doğrulama yönteminin yüz tanıma özelliğini kullanmadığını iddia etmesi çok da şaşırtıcı değil. Sosyal medya devi özelliği kısmen kullanması nedeniyle Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5 milyar dolarlık para cezasına çarptırılmıştı.