Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi Açıklandı: İşte Türkiye'nin İngilizce Karnesi

Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi açıklandı. Geçtiğimiz yıllarda sürekli olarak geriye giden Türkiye, bir kez daha listedeki sırasını koruyamadı. Türkiye, 100 ülke arasında 79. sırada yer alıyor.

2019 yılının son günlerini yaşamakta olduğumuz şu günlerde, ülkemizi de yakından ilgilendiren çeşitli raporlar yayınlanıyor. Bu raporların en yenisi ise "Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi" oldu. Araştırmanın açıklanan sonuçlarına göre Türkiye, İngilizce yeterliliği konusunda pek de iç açıcı sonuçlar vermiyor. Üstelik yapılan araştırma, Türkiye'nin İngilizce konusunda neden çok da iyi olmadığını gözler önüne seriyor.

Açıklanan veriler, ülkeler bazında değerlendirildiğinde ilk beşte sırasıyla; Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka ve Singapur yer alıyor. Endeksin son sırasında yer alan ülke ise Libya. Ayrıca dünya genelinde kadınlar, erkeklere göre daha iyi İngilizce konuşuyorlar. Dilerseniz şimdi de Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi'nin Türkiye'yi ilgilendiren bölümlerine yakından bakalım.

Türkiye, İngilizce Yeterlilik Endeksi'nin 79. sırasında

Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde 100 ülke bulunuyordu. Türkiye ise bu 100 ülke arasında 79. sırada buluyor. Üstelik Türkiye, 33 Avrupa ülkesi arasında da 32. sırada. Türkiye'nin araştırma kapsamındaki kategorisi ise "çok düşük" olarak nitelendiriliyor. Geçtiğimiz yıl da 73. sırada olan Türkiye, son beş yıldır İngilizce konusunda geriye gidiyor. 

Endeks, ülkelerin İngilizce seviyelerini de ortaya koyuyor. Açıklanan verilere göre Türkiye, İngilizce dilini kullanarak ismini, yaşını ve hangi ülkede yaşadığını basitçe tanıtabiliyor. Ayrıca işaretleri de anlayabiliyoruz ve yabancı bir kişiyle basit bir diyalog içerisinde bulunabiliyoruz. Peki Türkiye'nin İngilizce'de ki bu başarısızlığının esas nedeni ne? Endeks, bu sorunun da cevabını veriyor.

Avrupa Birliği'nden uzaklaştıkça İngilizce'den de uzaklaşıyoruz

Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi 2019'a göre Türkiye'nin İngilizce konusunda gerilemesinin asıl nedeni, ülkemizin Avrupa Birliği'nden giderek uzaklaşması. Yani Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme ümidi azaldıkça, İngilizce'ye verdiği önem de düşüyor. Türkiye ile ilgili yapılan açıklamalarda vurgulanan bir diğer konu ise eğitim sistemi. Rapora göre Türkiye, öğrencilere pratikten ziyade teorik bilgiler veriyor ve bu da Türkiye'nin İngilizce yetkinliğini düşürüyor.

Açıklanan veriler, Türkiye'nin bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla biraz daha gerilediğini gösteriyor. Bakalım önümüzdeki yıllar, Türkiye'nin İngilizce'ye bakış açısını nasıl değiştirecek.