İkinci El Telefon ve Tablet Satışıyla İlgili Herkesi Memnun Edecek Bir Düzenleme Geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el telefon ve tablet pazarını yakından ilgilendiren bir düzenlemenin yolda olduğunu açıkladı. Bu sayede vatandaşlar, en az 12 ay garantili ikinci el telefon ve tablet satın alabilecekler.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yazılı bir açıklama yaparak ülkemizdeki ikinci el telefon ve tablet satışlarına yönelik bir düzenlemenin yaklaşmakta olduğunu duyurdu. Pekcan tarafından yapılan açıklamalara göre vatandaşlar artık, ikinci el cep telefonu ve tablet satın alırken daha rahat edecekler. Bakana göre düzenleme, artık son haline kavuşmuş durumda. 

Pekcan'ın açıklamalarına göre söz konusu yasal düzenlemenin temel amacı, ömrünü doldurmamış olan akıllı telefon ve tablet gibi ürünlerin piyasaya yeniden kazandırılması. Bu sayede bir yandan ithalat azalacak bir yandan da israf ve çevreye verilen zarar önlenmiş olacak. Ayrıca vatandaşlar, ikinci el ürün satın alırken artık kendilerini güvende hissedecekler.

Pekcan'ın yazılı açıklamasında yer alan bilgilere göre ikinci el telefon ve tabletler, artık satılmadan önce bir yenileme işlemine sokulacak. Bu yenileme işlemi, ilgili ürüne sertifika ve garanti imkanı kazandıracak. Ürünü satın alan vatandaş da bu sayede güven altına alınmış olacak. Yasal düzenlemeye göre ikinci el bir cihaz, en az 12 ay garantili olacak.

Ticaret Bakanlığı, söz konusu yasal düzenleme için yenileme merkezleri oluşturacak. Bu merkezler, ikinci el pazarına düşmüş olan cihazların genel bakım ve onarım işlemlerini halledecek. Cihaza yapılan yenilemenin sonunda sertifika verecek olan merkezler, bu sayede söz konusu cihazların bir sorununun olmadığını garanti altına almış olacaklar. Vatandaşlar, yenileme sertifikalı cihazları satın aldıklarını açıkça bilecekler.

İkinci el akıllı telefon ve tablet pazarının en büyük sorunlarından bir tanesi güvensizlik. Yaptığı açıklamalarda bu konuya değinen Ticaret Bakanı Pekcan, yasal düzenlemeyle birlikte bu durumun ortadan kalkacağını açıkladı. Pekcan'a göre vatandaşlar, bu yasal düzenlemeyle birlikte daha uygun maliyetlere akıllı telefon ve tablet sahibi olabilecekler. Üstelik vatandaş, yaşadığı sorunlara karşı garanti haklarından faydalanacak.

Pekcan'a göre ikinci el akıllı telefon ve tablet satışlarına ilişkin düzenleme, ilgili kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak son haline getirilmiş durumda. Üstelik yeni sistem, çok da uzun bir bekleyiş gerektirmeyecek. Yapılan açıklamalara göre söz konusu yasal düzenleme, kısa bir süre içerisinde hayata geçirilecek. Bu sayede ülkemizde, ikinci el akıllı telefon ve tablet pazarında yeni bir dönem başlamış olacak.