NASA, Antalya'daki Çiftliklerin Uydudan Çekilen Fotoğraflarını Yayınladı

Yörüngedeki uyduların çekmiş olduğu Dünya fotoğraflarını paylaşan NASA Earth Twitter hesabı, geçtiğimiz günlerde Antalya'daki tarım arazilerini ve çiftlikleri gösteren fotoğraflar yayınladı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yegane yuvamız Dünya’nın çevresindeki yörüngesinde dönmekte olan uydularıyla gezegenimizi sürekli olarak inceliyor ve bu uyduların kaydettiği görüntülerden bazılarını NASA Earth adlı Twitter hesabında takipçileri ile paylaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde yeni bir paylaşım yapan NASA Earth, “Türkiye’nin Antalya ilindeki Batı Toros Dağları çevresinde yer alan meyve, tahıl ve kabuklu yemiş çiftlikleri.” açıklamasıyla Toros Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan bazı çiftliklerin uydular aracılığı ile çekilen fotoğraflarını paylaştı.

NASA'nın Antalya'nın Elmalı ilçesini ve çiftlikleri gösterdiği fotoğraf

NASA Earth, söz konusu tweete NASA’nın Earth Observatory sitesindeki “Türkiye’nin Dağlarında Çiftçilik” adlı makale için bir bağlantı da ekledi. “Turistler, Türkiye’nin Antalya ilini Akdeniz kıyısındaki güzel tatil beldeleriyle bilirler ancak turizm, bölgenin ekonomisine katkıda bulunan tek önemli etken değildir.” ifadeleriyle başlayan makale, Antalya’daki tarım faaliyetleri hakkında bilgi veriyor.

“Türkiye (ekonomisi) için bel kemiği olan tarım, iç kesimlerde önde gelen gelir kaynağı konumunda. Türkiye, çoğu aileler tarafından işletilen yaklaşık 3 milyon çiftliğe sahip ve dünyanın en büyük 7. tarım üreticisi.” ifadelerine yer verilen açıklamada ülkemizin fındık, kestane, kayısı, kiraz, incir ve zeytin ihracatında dünyada birinci sırada yer aldığı belirtiliyor.

NASA'nın Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki tarım arazilerinin bir kısmını gösterdiği fotoğraf

Paylaşılan görüntüler hakkında da bilgi veren Earth Observatory, fotoğrafların Landsat 8 adlı uydunun Operasyonel Arazi Görüntüleyicisi (OLI) ile çekildiğini ifade ediyor. Açıklamaya göre görüntülerden biri Elmalı(birinci görsel) ilçesindeki çiftlikleri gösterirken, diğeri Korkuteli(ikinci görsel) ilçesindeki çiftliklerin ve tarım arazilerinin bir kısmını gösteriyor.

Earth Observatory’da yayınlanan makaleye göre Toros Dağları’nda bulunan köyler, 2 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor ve burada yaşayan insanların ana gelir kaynağı tarım. Arazi şartları nedeniyle çiftliklerin genelde küçük boyutlu olduğunu ifade eden Earth Observatory, Antalya’daki tarımsal üretimin yaklaşık 270 milyon dolar değere sahip olduğunu bildirdi.