Avrupa'da Tesla Benzeri Elektrikli Arabaların Benzinlilerden Ucuza Geldiği Ortaya Çıktı

44
5
2
1
1
Elektirkli arabalar, yakıt tasarrufları ve bakım masraflarının düşük olması gibi özelliklerle dikkat çekerken fiyatlarının pahalı olması konularla da araba almayı düşünenlerin fikirlerini değiştirmeye neden olabiliyor. Bu noktada arabanın masraflarını uzun vadede düşünen bir sigorta firması, elektrikli arabaların uzun vadede daha uygun olduğunu keşfetti.

Elektrikli arabalar çıktığından beri bu arabaların fiyatları üzerine de büyük bir tartışma başlamıştı. Birçok kişi elektrikli araçların pahalı olduğunu, uzun vadede benzinli arabayla çok da farkları olmayacağını belirtti. Birleşik Krallık'ın önde gelen sigorta firmalarından Direct Line ise bu konuyla ilgili bir araştırma yaptı.

Elektrikli arabaların ortalama ömür boyu ücretini 52.133 sterlin olarak hesaplayan sigorta şirketi, benzinli bir arabanın ömür boyu ücretini de 53.625 sterlin (%3 daha pahalı) olarak hesapladı. Tabii ki bu fiyatları değerlendirirken Birleşik Krallık'taki ortalama bir elektrikli aracın benzinli araçtan %22 daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurmakta da fayda var.

Yakıt ve bakım masrafları elektrikli araçları öne geçiriyor

Elektrikli araba benzinli araba

Öncelikle yukarıda gördüğünüz tablonun iki aracı 14 yıllık bir süreçte karşılaştırdığını belirtmekte fayda var. Yani Direct Line şirketinin hazırladığı tablo, iki aracın 14 yıl sonucundaki tüm masraflarını ortaya koyacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca elektrikli araba kullanan kişilerin haftalık 33,5 sterlinlik 'yakıt' aldığı varsayılırken benzinli araçlarda bu sayı 42,4 olarak hesaplanmış.

Tabloya baktığımız zaman elektrikli araçların %22 daha pahalıya satıldığını ancak yakıt, vergi ve bakım masraflarında sırasıyla %58 ve %49 daha ucuz olduğu görülebiliyor. Sigorta konusundaysa elektrikli araçlar %25 daha kabarık bir faturayı önünüze koyuyor.

Tesla

Tabii ki arabaya yapılan harcamanın yanı sıra karbondioksit salınımı da önemli bir rol oynuyor. Bilindiği üzere benzinli arabalar yılda belirli miktarda karbondioksiti atmosfere salarken elektrikli arabalarda böyle bir sorun bulunmuyor. Bu nedenle benzinli arabalar ne kadar çevre dostu olursa olsun elektrikli arabalar benzinlilere göre %100 daha düşük karbon salınımı gerçekleştiriyor.

Türkiye'de elektrikli arabalar için yeterli sayıda şarj istasyonu bulunsaydı ve sıfır bir araba alacak olsaydınız siz hangi araba türünü seçerdiniz? Yeniliklere açık mısınız yoksa "Benzinli arabanın yerini tutmaz" diye düşünenlerden misiniz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.teslarati.com/tesla-evs-cheaper-than-gas-cars-study/
44
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
44
5
2
1
1