Amazon, iRobot Şirketini Satın Almaya Hazırlanıyor: Milyonlarca Evin Haritası Amazon'a Verilecek

13
3
2
0
0
Bundan daha önce savaş robotları üreten, şimdilerde ev temizleyen robotlar üreten iRobot şirketi, tam 1,7 milyar dolar değerinde Amazon’a satılıyor. Peki neden bir robot şirketi bu kadar pahalı? Çünkü Amazon’un asıl istediği şey ‘veri’.

Son 2 veya 3 yıldır ülkemizde de bir hayli fazlaca kullanılmaya başlanan temizlik robotlarına aşinasınızdır. Ülkemizde de çeşitli modelleri satışa sunulan otonom süpürge markası iRobot, tam 1,7 milyar dolar karşılığında Amazon’un bünyesine katılmak için bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

‘Bir robot süpürge şirketi için niye bu kadar para ödeniyor?’ diye sorabilirsiniz. Asıl sebep robotlar veya teknolojileri değil, bu robotların içerisinde barındırdığı veri. Anlaşma gerçekleşirse Amazon, başka bir kişisel veri kaynağına daha erişim sağlayacak: iRobot süpürge sahiplerinin evlerinin planları.

Bu kadar da verimizi ele geçirmeseniz mi?

Kâr amacı gütmeyen dijital haklar organizasyonu Fight for the Future'ın direktörü Evan Greer, Amazon hakkında şunları söylüyor: "İnsanlar Amazon'u çevrim içi bir alışveriş platformu olarak görüyorlar ancak Amazon gerçekte bir gözetleme şirketidir. İş modelinin özü budur ve tekel gücünü ve kârını sağlayan da budur.”

Amazon'un bu satın alım işlemiyle sahip olacağı veriler, tüm dünyada milyonlarca evin haritasına sahip olması anlamına geliyor. Yani Amazon, bir nevi evlerimizin içine kadar bilecek. 

Amazon, iRobot verilerini nasıl kullanacağına ilişkin soruları yanıtlamayı reddetti ancak şirket sözcüsü Alexandra Miller, şirketin müşteri bilgilerini iyi bir şekilde koruduğunu belirttiği bir açıklama yaptı. Açıklamada "Müşteri güveni, kazanmak için ve her gün korumak için çok çalıştığımız bir şeydir" ifadeleri yer alıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak : https://www.wired.com/story/amazon-irobot-roomba-acquisition-data-privacy/
13
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
2
0
0