Araba Kullanırken Yaşanabilen ve Ölümcül Sonuçları Olan Hız Körlüğü Nedir?

13
2
1
0
0
Bir araçta yüksek hızla giderken yanınızdaki her şeyin çok hızlı ve bulanık şekilde geçtiğini fark ettiniz mi? İşte bu bulanıklık yüksek hız nedeniyle oluşan körlükten kaynaklı. Bugün sizlere hız körlüğünü açıklayacağız.

Her geçen gün daha fazla teknolojiye kavuşan arabalar, trafikte sürücüye daha fazla yardımcı olabiliyorlar. Elbette bir araba ne kadar çok güvenlik önlemine sahip olursa olsun en büyük güvenlik yine sürücü tarafından sağlanabilir. Bu da trafik kurallarına uygun hızlarda yolculuk yapmaktan geçiyor. 

Bir arabayı ya da motosikleti ne kadar hızlı kullanırsanız, görüş açınız da bu oranda daralacaktır. Siz arabadayken hızlandıkça etrafınızda net bir şekilde gördüğünüz alan da daralıyor. Mesela 30 - 40 km/s hızlarla ilerlerken hemen hemen tüm görüş açınıza hakimken 150 km/s hızlara ulaştığınızda bu oran inanılmaz derecelerde daralıyor. Hız körlüğü ya da tünel görüşü olarak adlandırılan bu durum neymiş gelin yakından bakalım.

Öncelikle hız körlüğünü tanıyalım.

Hız körlüğü

Hız körlüğü, araç hızlandıkça sürücünün net bir şekilde gördüğü açının daralması olarak tanımlanan bir durum. Araç ne kadar hızlanırsa içerideki sürücü de yolu çok daha dar görmeye başlar. Bu da özellikle sürücünün ani manevra yapması gereken durumlarda çok ciddi sorunlara yol açar. (Çünkü göremez.) Görüş açınızı çok ciddi anlamda düşüren bu durum, ölümle sonuçlanacak ciddi kazaların da başlıca sorumluları arasında yer alıyor.

Hız körlüğünün ne kadar tehlikeli olduğunu anlamak için yaptığınız hıza göre hangi açıyla net görebildiğinize bakalım. 

Hız körlüğü

Hız yükseldikçe oluşan bulanıklık efekti yanlardan ön kısma doğru devam eder. Yani siz araçta giderken yanınızdan karşıya geçmeye çalışan bir insanı, hayvanı veya nesneyi göremezsiniz. Oranlara baktığımızda çok ufak hız farklılıklarının bile açıyı önemli ölçüde daralttığını görüyoruz. Örneğin 50 km/s hızla gittiğinizi düşünelim. Bu hızdayken görüş açınız 104 derecedir. Bu açının son derece iyi olduğunu söyleyelim.

Ancak hızlanma 60 km/s'in üzerine çıktığında ciddi bir görüş kaybı yaşamaya başlıyorsunuz. Hızınız 65 km/s'a ulaştığında görüş açınız 70 dereceye düşer. Bu açı bile diğer hızlarda yaşayacağınız görüş kaybıyla kıyaslandığında çok iyi bir derece kalıyor.

100 km/s'in üzerindeki hızlarda ekstra dikkat etmek gerekiyor.

Hız körlüğü

Sadece otoyollarda çıkabileceğiniz 120 km/s hızlara ulaştığınızda görüş açınız inanılmaz oranlarda düşüyor. Saatte 120 km hızla seyahat ederken görüş açınız 45 dereceye düşüyor. Bu hız 130 km/s'a çıktığında ise 30 derecelik çok dar bir alanı net bir şekilde görebiliyorsunuz. 

Oldu ki hem kendi canınızı hem de araçtaki ve trafikteki diğer insan ve tüm canlıların canını hiçe sayıp da saatte 150 km hıza çıktınız. İşte bu noktada görüş açınız 18 derece gibi çok dar bir alana küçülüyor. 18 derecelik net görüş alanınız dışındaki tüm yerler bulanık bir şekilde görünecek. Daha yüksek hızlara çıktıkça bu açı daralmaya devam edecek.

Peki hız körlüğünden kaçınmanın bir yolu var mı?

Hız körlüğü

Hız körlüğünü engellemenin çok basit bir yolu var. Bu da her yol için özel olarak tavsiye edilmiş hız sınırlarını aşmamaktan geçiyor. Bir otobanda 120 km/s hızlara çıkabilirsiniz çünkü burada hem şeritler daha geniştir hem de yolda yayaların bulunma ihtimali pek yoktur. Ancak şehir içinde belirlenen hızların üzerine çıkmak çok ciddi sorunlara yol açar. En ufak bir görüş kaybı bile kaza yapmanıza neden olabilir. Eğer aracınızı güvenli hızlarda sürerseniz refleks ve manevra yapma kabiliyetiniz de artacaktır. 

Kaynaklar: Trafiko, EMESA - M30

13
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
0
0