Dünyanın En Hızlı Arabası Olmaya Aday Bloodhound LSR, Isınma Turunda 790 km/sa Hıza Ulaştı (Video)

26
5
3
1
1
İngiltere'nin dünyanın karayolundaki en hızlı araç rekorunu kırma projesi Bloodhound LSR geçtiğimiz günlerde bir deneme turuna çıktı. 1.609 km/sa hız rekorunu kırması planlanan Bloodhound LSR, deneme turunda 790 km/sa hıza ulaştı.

Dünyanın en hızlı kara aracı unvanı, 15 Ekim 1997 tarihinde kırdığı rekor ile bilinen Thrust SSC'nin elinde. İngiliz Hava Kuvvetleri Pilotu Andy Green'in kullandığı otomobil, 1.228 km/sa'lık muhteşem bir hıza ulaşmıştı. Bu hız, Thrust SSC'yi dünyanın en hızlı kara aracı yapmasının yanı sıra otomobile dünyanın ses hızını geçen ilk kara aracı olma unvanını da kazandırmıştı.

Jet yakıtı ile çalışan bu otomobilin 960 km/sa hız ile yol alırken tamamen durabilmesi için 4 tekerleğe bağlı fren sistemine, bir paraşüt sistemine ve bunların yanında bir de 16 saniyeye ihtiyacı var. Özel alüminyum alaşımdan yapılan tekerlikleri, özel olarak üretilmesi sayesinde bu yüksek hızlarda pist boyunca hiç aşınma göstermemiştir. İngiltere merkezli başka bir firma olan Bloodhound LSR, Thrust SSC'nin bu rekorunu geçmek için yeni bir araç üretiyor.

Bloodhound LSR yalnızca Thrust SSC'nin rekorunu değil, 1.609 km/sa'lık hız barajını da kırmak istiyor;

Bloodhound LSR

Bloodhound LSR isimli süpersonik araç, geçtiğimiz günlerde altıncı ısınma turunu gerçekleştirdi. 1.000 mil/sa (1.609 km/sa) hız barajını aşma girişimi olarak hayatına başlayan projenin bu denemedeki sürücüsü, Thrust SSC ile 1.228 km/sa'lık rekoru kıran İngiliz pilot Andy Green'di. Green, bazı açıklamalarda bulunarak kendi kırdığı Thrust SSC'nin rekorunu kırmaya hazır olduklarını belirtti.

Andy Green, bu seferki ısınma turunda aslında hıza odaklanmadıklarını belirtse de 790 km/sa hıza ulaştıklarını belirtti. Andy, "Bugünkü denemenin asıl amacı, otomobilin 804 km/sa hızdan 321 km/sa hıza düşüşünü ölçerek aerodinamik sürtünme ile ilgili bilgi sağlamaktı. Artık bütün verilere sahibiz, şimdi sayıları ezmenin vakti geldi" açıklamasını yaptı.

Bu projenin ilk amacı elbette dünyanın en hızlı kara aracı rekorunu Thrust SSC'nin elinden almak olsa da aslında Bloodhound LSR daha büyük bir hedefin peşinde koşuşturuyor. Bloodhound LSR, eğer ilk aşamayı başarıyla gerçekleştirip Thrust SSC'nin rekorunu kırabilirse, bundan sonraki ilk hedef 1.609 km/sa'lık (1.000 mil/sa) devasa bir hıza ulaşmak olacak. Projenin bu devasa hız denemelerine ne zaman başlayacağı tam olarak bilinmese de Andy Green'in yaptığı açıklamalardan aracın rekor denemesine hazır olduğunu görebiliyoruz. 

Bloodhound LSR'ın 790 km/sa hıza ulaştığı videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/tech/worlds-fastest-car-hits-491mph-20822924
26
5
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
26
5
3
1
1