Farklı Yaş Gruplarına Göre İdeal Alkol Tüketim Miktarı Açıklandı: Alkolün Zararlarını En Fazla Yaşayan Yaş Aralığı da Belli Oldu

12
9
3
2
1
The Lancet'da yayımlanan yeni araştırmaya göre genç yaşta alkol tüketimi, sağlığa hiçbir fayda sağlamıyor. Araştırma, her yaş grubu için ideal alkol tüketimini de belirledi.

Günümüzde dünya üzerinde 1,34 milyar insanın yüksek düzeyde alkol tükettiği tahmin edilirken, bugün prestijli tıp dergisi The Lancet’da yayımlanan yeni bir araştırma, özellikle gençleri ilgilendiren bir sonucu ortaya koydu. Araştırmaya göre genç yaşta alkol tüketen kişiler, daha büyük yaşlı yetişkinlere göre daha fazla sağlık riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yapılan yeni araştırma, alkol riskini coğrafi, bölge, yaş, cinsiyet ve yıla göre bildiren ilk çalışma olma niteliği taşıdı. Araştırmaya göre dünya çapında yüksek alkol tüketiminin en fazla görüldüğü, özellikle erkeklerden oluşan 15-39 yaş aralığı, sağlık açısından alkol tüketiminden hiçbir fayda görmüyor ve birçok sağlık riskiyle karşılaşıyor.

Alkola bağlı olumsuzluklar en fazla 15-39 yaş aralığında görülüyor:

alkol tüketimi

Araştırmada elde edilen verilere göre alkole bağlı kazalar ve durumların %60’ı, en fazla 15-39 yaş aralığındaki bireylerde gözüküyor. Bu durumlar arasında araçlarla yapılan trafik kazaları, intiharlar ve cinayetler de yer alıyor. Elde edilen sonuçlar şu şekildeydi:

  • 15 – 39 yaş aralığındaki erkekler için tavsiye edilen günlük alkol tüketimi, standart tüketimin 0.136 kadarı,
  • 15 – 39 yaş aralığındaki kadınlar için tavsiye edilen günlük alkol tüketimi, standart tüketimin 0.273 kadarı olarak belirlendi.

Standart alkol tüketimi 10 gram saf alkol olarak kabul ediliyor. Bu değer, %13 alkol oranına sahip 100 mililitre kırmızı şaraba ya da %3,5 alkol oranlı bir bardak biraya eşdeğer.

Alkol tüketiminin kimileri için faydalı olduğu da ortaya kondu:

Araştırma, her ne kadar 15-39 yaş aralığındakiler için ideal alkol tüketimini ve yüksek alkolün zararlı olduğunu belirtmiş olsa da, 40 yaş üzeri bireyler için de alkolün yararlı olabileceğini gösterdi. Buna göre,

  • 40 – 64 yaş aralığındaki erkeklerde güvenli alkol tüketim miktarı, standart tüketimin 0.527 – 1,69 katı, kadınlarda 0.562 – 1,82 katı kadar;
  • 65 yaş ve üzeri için zararlı olarak nitelendirilen alkol tüketim sınırı, erkeklerde standartdın 3,19 katı, kadınlardaysa 3,51 katı olarak belirlendi.

Kaynak : https://scitechdaily.com/drinking-alcohol-carries-significant-health-risks-and-no-benefits-for-young-adults/
12
9
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
12
9
3
2
1