Sinovac Aşısının 4. Faz Sonuçları Açıklandı: Hastalığı Engellemede Yüzde 65 Etkili

Çin tarafından geliştirilen CoronaVac isimli koronavirüs aşısının dördüncü faz sonuçları açıklandı. The New England Journal of Medicine isimli dergide yayımlanan sonuçlara göre Sinovac aşısının etkinlik oranı, yüzde 65,9. Aşı, hastalığı hafif atlatma ve hastane yatırmama konusunda ise daha etkili.

Deneyimli Gazeteci Fatih Altaylı, bir süredir tartışmaların odağında olan "CoronaVac" isimli koronavirüs aşısının dördüncü faz sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Altaylı tarafından yapılan açıklamalar, Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının hastaneye yatma veya hastalığı ağır geçirme konusunda iyi olsa da etkin koruma konusunda istenen seviyede olmadığını gözler önüne seriyor.

The New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan raporu aktaran Altaylı'nın haberine göre CoronaVac'ın dördüncü fazı, 10 milyon kişinin katılımıyla tamamlandı. Bu yüksek katılım oranı, elde edilen bulguların daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Peki Çin'in geliştirdiği koronavirüs aşısı ne kadar etkili?

Sinovac dördüncü faz etkinlik sonucu: Ağır hastalığa karşı yüzde 90 etkili

ABD'li tıp dergisinde yayımlanan rapora göre iki doz Sinovac vurulmuş ve COVID-19'a karşı bağışıklık kazanmış olan bir kişi, hastalıktan yüzde 65,9 oranında korunuyor. Bu oranı kabaca anlatmak gerekirse, bağışıklık kazanmış olan ve hayatına normal bir şekilde devam eden 10 kişiden 6,5 tanesi, bu hastalığa karşı korunuyor. Bu durumda, istatistiksel olarak her 10 kişiden 3,5 kişinin COVID-19'a yakalanacağını söyleyebiliriz.

Sinovac tarafından geliştirilen aşının esas güçlü olduğu nokta hastaneye yatış ve hastalığı ağır geçirme durumu. Faz 4 sonuçlarına göre bu aşı, hastaneye yatma oranını yüzde 87,5 oranında düşürüyor. Ayrıca, iki doz Sinovac aşısı vurulan insanların yüzde 90,3'ü, hastalığı ağır geçirmeye karşı da korunmuş oluyor. Aşının ölümü engelleme oranı ise yüzde 86,3.