Samsung, Dünyada Çip Kıtlığı Yaratma Potansiyeli Olan Yeni RAM'lerini Duyurdu

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 768 GB’a kadar hafıza destekleyen yeni RAM çiplerini geliştirdiğini duyurdu. Bu çiplerin özel sunucularda kullanılması hedefleniyor.

Teknoloji devi Samsung, sürekli olarak geliştirdiği yeni teknolojileri tanıtıyor. Akıllı telefonlar dışında pek çok alanda teknolojiler üreten Samsung’un son dönemlerde DDR5 teknolojisi kullanan RAM’lerin çipleri üzerinde çalıştığı dedikoduları dolanıyordu.

Görünen o ki bu dedikodular doğru çıktı ve Güney Koreli şirket, 24 Gigabit DDR5 çipleri üzerinde çalıştığını resmi olarak duyurdu.

768 GB’lık RAM’lerin önü açıldı

Samsung, daha önce 512 GB kapasiteli RAM modüllerini de duyurmuştu ve bu modüller, 8 katmandan oluşuyordu. 8 katmanda toplam 32 adet 16 GB’lık çip bulunan bu RAM’ler, sunucularda kullanılmak üzere tasarlanmıştı.

Şirket, aynı sistemi DDR5 çiplerinde de kullanacağı açıkladı. Yani her RAM modülünde yine 32 çip bulunacak ancak bu sefer her bir çip 24 GB hafızaya sahip olacak. Bu sayede 768 GB gibi dudak uçuklatan rakamlara erişmeyi hedefleyen Samsung, bu RAM’lerin özel sunucularda kullanılmasını amaçlıyor. Bu durum, 8 adet RAM girişi olan anakartlarda 12 TB’tan fazla RAM takılabileceği anlamına gelse de şu anda en güncel işlemcilerden olan Xeon Scalable bile en fazla 6 TB RAM destekliyor.

Farklı boyutlarda RAM’ler de üretilebilir

768 GB’lık RAM’lere ek olarak Samsung, 96, 192 ve 384 GB’lık modüller de üretebilir. Sıradan tüketiciler içinse 24 Gigabit çip üretimi şu anda “gereksiz” olarak görülüyor. Şirket, şu anda tüketiciler için 16 Gigabit’lik DRAM çipler üretiyor. Fakat yakın zamanda Samsung tarafından 24 Gigabit’lik “kullanıcı odaklı” RAM’lerle ilgili yeni haberler gelebilir.

Samsung, 2021 yılının ikinci çeyreğinde RAM üretiminden yaklaşık 11 milyar dolar kazanç elde etti. Bu rakam, 2018’in üçüncü çeyreğinden beri elde edilen en büyük kazanç oldu.