Telefonların ve Arabaların Gelişmesiyle Birlikte Gelen En Büyük Tehlike: Bataryalar

Batarya içeren herhangi bir elektronik ürün üreticisi, lityum-iyon pilleri olabildiğince ucuza mal etmek istediğinden geri dönüşümü zor sonuçlar elde ediyor. Yani akıllı telefonların gelişmesi, akıllı cihazlar için geliştirilen her yeni teknoloji, bataryaları daha da ölümsüz kılıyor.

ABD’nin Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, lityum-iyon pillerin geri dönüştürülme oranları her geçen gün azalıyor. Üreticiler maliyeti düşürmek için bataryalardaki geri dönüşebilir unsurları ortadan kaldırmaya başladılar. Araştırmanın liderlerinden olan Ben Kaun, “Lityum-iyon kapalı bir döngü sunmuyor, olumsuz çıktıları var ve uzun vadede çevreye zararlı atıklar oluşuyor.” dedi. 

Akülerde katot malzemesi olarak kullanılan kobaltın maliyeti, 2017 yılı başında 32.500 dolarken, bu yılın mart ayında 81.000 dolara yükseldi. Pil üreticileri de bu yükselişe, kobalt kullanımını düşürdükleri yeni tasarımlarla yanıt verdi. Mayıs ayında Tesla’nın CEO’su Elon Musk, şirketin otomobiller için ürettiği sabit pillerdeki tasarım değişikliğinden de söz etmişti.

Lityum-iyon bataryalara alternatif olarak üretilen kurşun-asit bataryalar, daha da çok geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşuyorlar. Nitekim üretimleri de bir o kadar pahalı oluyor, dolayısıyla üreticiler de tercih etmiyorlar.

Bilim insanları günde güne bağımlılığımız artan bataryaların, daha iyi geri dönüştürülmeleri için çalışmaya devam ediyorlar. Artık otomobillerimiz, telefonlarımız, saatlerimiz ve daha pek çok şey lityum-iyon kullanıyor. Eğer pillerin geri dönüşümleri için geçerli ve kalıcı bir yöntem bulunabilirse günümüzün en önemli atık sorunlarından birisini çözmüş olacağız.