Reddit'te, Abonelerin Yarısının Banlanacağı Thanos ile İlgili Bir Subreddit'e Abone Yağıyor

İnternet bazen gerçekten oldukça keyifli olan kitlesel aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Bu aktivitelerin en yenisinde, Reddit üzerinde Thanos ile ilgili açılmış bir subreddit'e abone olan kişilerin yarısı banlanacak.

9 Temmuz günü gerçekleştirilecek toplu ban dalgasının, Reddit tarihindeki en büyük kitlesel ban eylemi olacağı düşünülüyor. Abonelerinin yarısının tamamen rastgele olarak banlanacağı eylemin amacıysa, filmi izleyenler için hayli bariz (filmi izlemediyseniz spoiler almak üzeresiniz); filmde evrenin yarısının yok olması gibi, subreddit'in de yarısı süresiz ban yiyecek.

Her ne kadar Infinity War'da evrenin geleceğini kurtarmak için evrenin yarısını yok etmenin iyi bir fikir olmadığı empoze edilse de, subreddit'in kullanıcıları için bu fikrin sanal aleme dökülmüş hali hayli zevkli. Öyle ki, sadece son 2 gün içinde bile subreddit, 150 binden fazla yeni abone kazandı.

An itibariyle 350 bin aboneye doğru adım adım ilerleyen r/thanosdidnothingwrong adlı subreddit'e buradan ulaşabilir ve reddit hesabınız varsa siz de abone olarak banlanıp banlanmayacağınızı göreceğiniz 9 Temmuz'a kadar bekleyebilirsiniz.

Peki şimdiki abone sayısına göre tam 175 bin kişinin banlanacağı bu fikir nereden ortaya çıktı? Fikir ilk ortaya çıktığında, subreddit'teki abone sayısı yalnızca 20 bindi. Moderatörlerden biri, fikri ortaya atarak abonelerin fikirlerini almak için bir başlık oluşturdu. Reddit kurallarına göre böyle bir toplu ban, moderatörlerin başını site adminleriyle derde sokabilirdi; bu nedenle gerekli izinlerin alınması gerekiyordu.

Subreddit genelinde bir oylama yaparak ilk adım atıldı. Fikir sonrası iyice büyüyen subreddit 120 bin aboneye ulaşmıştı; dolayısıyla eğer 60 bin kişi fikrin uygulanması için olumlu yönde oy verirse, konunun adminlere taşınacağı söylendi. Beklenenden daha fazla ilgi çeken konuya 150 binden fazla farkla olumlu oy geldi ve konu adminlere taşındı.

Adminler ilk başta duruma pek sıcak yaklaşmasa da, net bir şekilde red de etmediler. Bu kararsızlığın nedeniyse bu ölçekteki bir toplu ban dalgasının tüm sitenin stabilitesini etkileyebileceği düşüncesiydi. Fakat sonrasında toplu ban tarihinin 9 Temmuz'a alınması şartıyla fikrin uygulamaya geçirilmesine izin verildi. Tarihin ileri çekilmesinin nedeniyse 4 Temmuz kutlamaları nedeniyle sitenin teknik ekibinin bir süre iş başında olmayacak olmasıydı.

Toplu ve rastgele şekilde bu tür bir banlamanın gerçekleştirilmesi kolay iş değil, bu nedenle site adminleri özel bir bot hazırlıyorlar. Bu botun tamamlanmasıyla birlikte 9 Temmuz'da subreddit'teki tüm abonelerin yarısı banlanacak. Banlanan aboneler için yeni bir subreddit oluşturuldu bile; r/inthesoulstone adlı o subreddit ise adını filmde ölen karakterlerin nereye gittiklerine dair bir teoriden almış durumda.

Özetle belki de tüm internet tarihinin en büyük toplu ban dalgasının bir parçası olmak istiyorsanız, 9 Temmuz'dan önce subreddit'e abone olmayı unutmamanızı öneriyoruz.