Android Oreo ile Birlikte Xiaomi Cihazlarda Fark Yaratacak Yeni Özellik: LDAC

Son olarak tanıttığı "Akıllı çamaşır kurutucusu" ile bizleri oldukça neşelendiren Xiaomi, akıllı telefonları için de çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Şirketin son hamlesi ses kalitesi konusunda olacak

Xiaomi’nin Android Oreo için getireceği bir yenilik, müzik severlerin bir hayli hoşuna gidecek. MyDrivers’a göre LDAC isimli yeni bir sistem, Xiaomi, akıllı telefonların diğerlerinden çok daha üstün ses kalitesine sahip olmasını sağlayacak. İlk olarak geliştirici sürümlerinde denenecek olan LDAC, daha sonra diğer kullanıcılar için kullanılabilir hale gelecek.

LDAC Nedir?

LDAC özelliği, Bluetooth cihazlarını destekleyen ve bu cihazlardaki ses kalitesini artıran özel bir kodeğe verilen isimdir. Android Oreo ile AOSP (Açık Kaynaklı Android Projesi)’un bir parçası olarak piyasaya sürülen ve ilk etapta Bluetooth özellikli ses sistemleri ile denenen yöntem, ses kalitesinin 990kbps bit hızlarına kadar artırılmasını sağladı. Her ne kadar bu özellik için Xiaomi’nin adı geçse de sistemi geliştiren şirket Sony’nin ta kendisi.

Kayıpsız müzik akışı için kusursuz olan LDAC, muhtemelen Bluetooth hoparlörler ile çok çok büyük farklar yaratmayacak fakat üst düzey kablosuz bir kulaklık ile akıllı telefon arasında bariz farklar yaratabilir. Bu yeni özelliğin kullanılabilmesi için iki cihazında LDAC desteğine sahip olması gerektiğini belirtelim. Günümüzde birçok kulaklıkta henüz bu özellik mevcut değil fakat Qualcomm’un CES 2017 etkinliğinde tanıttığı “aptX HD” destekli kulaklıklar LDAC özelliğine sahipler.

Qualcomm’un söz konusu olan bu kulaklıkları yapılan testlerde 352kbps ile çalışırken, aptX HD sayesinde 576kbps değerlerine kadar ulaşılabildiler. Bu yüksek frekans aralıklarından söz ediyoruz ancak işin birde mp3 boyutu var.

Çünkü yüksek çözünürlüklü bir mp3 dosyası maksimum 320kbps bit hızlarına kadar yükselebiliyor. Geliştiriciler bu problemi ise FLAC denilen özel bir teknoloji ile aşacaklar. Zira herhangi bir ses dosyasını FLAC’e dönüştürdüğünüz zaman ses kalitesi 920kbps’ye kadar yükselebilir. Böylesi yüksek çözünürlüklü bir sesin ise normal müzik dinleyicilerinden çok “Odyofiller” için çok dikkat çekici olması kuvvetle muhtemel. Bakalım ilerleyen dönemlerde bu ses kodeği günlük hayatımızda ne gibi değişiklikler yaratacak. Bekleyip hep beraber öğreneceğiz.