Bilim İnsanları, Gök Cisimlerine Işık Tutacak X-Işınları Haritasını Yayınladı

Leibniz Astrofizik Enstitüsü (AIP)’ne bağlı bir grup uluslararası astronomi uzmanı, X-ışını kaynaklarını gösteren yeni bir katalog yayınladı. Uzay tabanlı X-Ray teleskoplarından olan XMM-Newton aracılığıyla elde edilen görüntülü harita içerisinde yaklaşık 72.000 adet nesne bulunuyor.

XMM-Newton, 1999’da göreve başlamasından bu yana gökyüzünde birçok keşfe imza attı ve X-Işınları konusunda uzmanlara birçok bilgi sağladı. Gelen yeni bilgiler ışığında üst üste yapılan sayısız araştırmanın bir araya getirilmesiyle beraber geliştirilen yeni yazılımlarla elde edilen söz konusu katalog, içerisindeki yeni keşfedilmiş binlerce gök cismi hakkında bilgi veriyor.

Konu ile alakalı konuşan AIP araştırma ekibinin başındaki isimlerden Dr. Axel Schwope, X ışınlarını tespit edebilmek için parlaklık değişimlerini takip ettiklerini ve bu değişimlerin yaklaşık 14.5 yıl sürdüğünü belirtti. Ayrıca Dr. Axel Schwope’un yaptığı açıklamaya göre tespit edilen nesnelerin doğalarını deşifre etmek ve cisimler hakkında daha fazla bilgi elde edinebilmek için Arizona'daki Büyük Binoküler Teleskobu (LBT)’da göreve dahil edilmiş.

Şu anda dünyadaki tüm bilim insanları, yayınlanan XMM-Newton Kaynak Kataloglarını araştırma objeleri hakkında yeni bilgiler edinmek ve bilinmeyen X ışınlarının kaynaklarını belirlemek için kullanıyorlar. Milyonlarca derecelik sıcaklıklara sahip gaz bulutlarından gelen X ışınlarının aynı zamanda çeşitli kara delikler ve galaksi kümeleri hakkında önemli bilgiler içerdiği de biliniyor.

Bu bilgiye seneler önce ulaşan bilim insanları, XMM-Newton Anketi Bilim Merkezi Konsorsiyumu’nu Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkelerin ortak katılımıyla kurmuş ve çeşitli araştırmalar başlamıştı.