Bilim İnsanları, Bu Zamana Kadarki En Büyük Mercan Resifi Haritasını Çıkardı

Bilim insanları, uydu görüntüleri ve saha araştırmalarını kullanarak şimdiye kadar yapılan en büyük mercan resifi haritasını ortaya çıkardı.

Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation ve University of Miami (UM) Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science’dan araştırmacıların gerçekleştirdiği bir araştırma, dünyanın yörüngesindeki uyduları ve saha gözlemlerinin kombinasyonunu kullanarak daha doğru bir mercan resifi haritası çıkarma imkanı sunuyor. Küresel anlamdaki ilk mercan resifi atlası, 65.000 kilometre karelik mercan resifi ve etrafındaki doğal yaşamın haritasını içeriyor.

Coral Reef dergisinde yayınlanan harita, Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation’daki bilim adamlarının 10 yıllık araştırması sonucunda ortaya çıktı. 15’ten fazla ülkede 1000’den fazla mercan resifi gezilerek oluşturulan haritada bulunan resiflerin birçoğu üzerinde daha önce hiç araştırma yapılmamıştı.

Yüksek çözünürlüklü bu haritada, mercan resiflerinin yanı sıra deniz eriştesi yatağı ve mangrov ormanlarına dair bilgiler de yer alıyor. Tüm bu kıyısal doğal ortam, tropikal kıyı ekosistemi için kilit konumda bulunuyor. Ayrıca bu canlılar suyun filtrelenmesine yardımcı olurken kıyı şeridini fırtınalardan da koruyor.

UM Rosenstiel School Department of Marine Geoscience başkanı ve profesörü Sam Purkis “Bir şeyleri korumak için onun nerede olduğunu ve ne kadar olduğunu bilmek çok önemli. Mercan resiflerini anlamak ise oldukça zor çünkü su altında bulunuyorlar ve bu yüzden normal bakışla görmek çok zor. Bu çalışmayla birlikte, global ölçekte mercan resifi haritası konusunda uydu görüntülerinin potansiyelini göstermiş olduk” dedi.

Ayrıca bu atlas dünya çapındaki tüm resifleri kapsamıyor ancak dünya çapında kilit noktada bulunan resifleri gösteriyor. Dijital bir kaynak olan bu atlas halka açık konumda, böylece hükümetler ve koruma örgütleri bu kaynağı kullanarak mercan resiflerini koruyabilirler.

Bilim insanlarına göre, dünya çapındaki mercan resiflerinin yarısı, geçtiğimiz 40 yıl içerisinde iklim değişikliği ve insan faktörleriyle yok oldu. Yapılan bu yeni çalışmayla birlikte yerel yetkililer, bulundukları bölgenin koruma altına alınmasını gerektiğini bile fark edebilirler.

Siz de bu site üzerinden araştırma ve haritalandırılması yapılan mercan resiflerini inceleyebilirsiniz.