Apple, TV Uygulamasının Sinir Bozucu Bir Özelliğini Israrla Düzeltmiyor

Apple TV uygulamasının tam ekran içerik izlemeyi engelleyen portre modu özelliği Apple tarafından ısrarla korunmaya devam ediyor.

Apple, yenilenen Apple TV uygulamasını bugün itibarıyla iOS ve tvOS kullanıcılarına sundu. Apple TV uygulaması, yenilenmiş haliyle çok daha kullanıcı dostu bir uygulama olarak karşımıza çıksa da Apple TV kullanıcılarını çılgına çeviren bir özellik hala düzeltilmemiş durumda; tam ekran video izleme.

Apple TV uygulamasında herhangi bir içeriği başlattığınızda varsayılan olarak portre yani dikey modda oynatılıyor. Eğer kontrol merkezinde ekran döndürme kilidini açmadıysanız görüntü daima portre modunda kalıyor ve içeriği hiçbir zaman tam ekran olarak izleyemiyorsunuz. Bu durum fazlasıyla can sıkıcı.

Dünyanın en büyük çevrimiçi yayın platformu olan Netflix, bu konuyu çoktan aşmış durumda. Netflix’te herhangi bir içeriği başlattığınızda otomatik olarak tam ekran moduna geçiyor. Böylece kontrol merkezini açma, ekran döndürme kilidini kaldırma, yeniden içeriğe dönme, telefonu yan çevirme adımlarını uygulamanıza gerek kalmıyor.

YouTube ise bu konuda farklı bir politika izliyor. Bir içeriği açtığınızda ilk olarak portre modunda açılıyor fakat ekranda yer alan boşluklar yorumlar, içerik açıklaması, önerilen videolar ile dolduruluyor. Ayrıca video oynatıcının hemen sağ alt köşesinde bulunan tam ekran simgesine dokunarak içeriği tam ekran olarak izleyebiliyorsunuz.

Şimdi Apple’ın da hakkını yemeyelim; Apple TV’de de bir tam ekran simgesi bulunuyor. Bu simgeye dokunduğunuzda aşağıda sol tarafta görmüş olduğunuz içerik, sağ taraftaki haline dönüşüyor. Sonuçta ekranın tamamı kaplanıyor mu kaplanıyor. Kimse size içeriğin tamamını izleyebileceğinizi söylemedi.

İşin tuhaf tarafı; içerikler 2016 yılında yayınlanan iOS 10.2’de varsayılan olarak yatay modda tam ekran başlatılıyordu. Ekran döndürme kilidinin açık olup olmaması önemli değildi. Apple, iOS 11 ile birlikte portre modu varsayılan hale getirdi ve o günden bu yana tam ekran içerik izlemek için ekran döndürme kilidini açmanız gerekiyor.