ABD’nin Huawei Yaptırımına Karşı Rusya Devlet Başkanı Putin’den Açıklama

ABD’nin Huawei’ye uyguladığı yaptırımlarla ilgili son konuşan isim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu.

Son dönemde giderek artan ABD-Çin ekonomik geriliminin son mağduru olan Huawei, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de gündemine geldi. Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin Huawei’ye uyguladığı yaptırımlarla ilgili konuştu. “Huawei’yi küresel pazarın dışına atmak gibi bir çabaları var. Bazıları bunu teknolojik savaş olarak adlandırıyor” ifadelerini kullanan Putin, mevcut küresel ekonomi ilişkilerinin şu sıralar kriz durumunda olduğunu belirtti.

28-29 Haziran’da düzenlenecek G20 zirvesinde küresel ekonomi sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Rusya Devlet Başkanı, ABD’nin diğer ülkelere baskı uygulayarak zorla isteklerini kabul ettirmeye çalışmasının, sonu gelmeye anlaşmazlıklara ve savaşlara davetiye çıkarttığını belirtti.

ABD, geçtiğimiz ay Huawei’yi kara listeye almış, bunun sonucunda Google, Microsoft gibi ABD merkezli şirketler ürünlerini Huawei’den geri çekmek zorunda kalmışlardı. Bu durum Huawei’nin yeni kararlar almasını sağlamakla birlikte iki ülke arasında sürekli artan bir gerileme de neden olmuştu. Son günlerde biraz da olsa hafifleyen bu gerilimin, G20 zirvesinde iki ülke arasında kararlaştırılacak bir anlaşma ile netleşmesi bekleniyor.