Otomobiller İçin Uçak Motorlarından Esinlenilerek Bir Motor Geliştirildi

Achates Power isimli bir şirket, uçak motorlarından esinlenerek otomobillerde kullanılabilecek olan yeni bir motor geliştirdi. Geliştirilen bu motorun ilerleyen dönemlerde otomobillerde kullanılabileceği söyleniyor.

Elektrikli motorların otomobillerde kullanılması, sektöre yeni bir çağ başlattı. Şirketler birer birer tamamen elektrikli motorları olan modeller üretmek için çalışmalarını sürdürmeye başladılar ve bu çalışmalar hala devam ediyor. Otomobil sektörünün yönü elektrikli otomobillere yönelmişken Amerikalı bir şirket, otomobiller içim bambaşka bir motor tasarımı oluşturdu.

Achates Power ismindeki bu şirket, 2. Dünya Savaşında Nazi Almanyası'nın kullandığı uçakların motorlarından esinlenerek, bir motor geliştirdi. Uçak motorunun otomobillerde kullanılmak için geliştirilmiş bir hali olarak düşünülebilecek olan bu motor, geleneksel bir dizel motorundan yüzde 30 oranında daha verimli. Bir benzinli motora göre ise hem yüzde 60 daha az parçaya sahip hem de yüzde 50 daha verimli. 

Şirket bu hafta, bir zirve toplantısı düzenledi ve bu toplantıda şirketin CEO'su David Crompton bazı açıklamalarda bulundu. Tasarladıkları bu motorun iki pistonunun farklı yönlerde çalıştığını söyleyen Crompton, motorun silindir başlıklarının olmadığını söyledi. Araçların; otomobil veya kamyonet gibi farklı sınıfları için farklı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Crompton, çok fazla yatırımcı ve hayranlarının olduğunu ifade etti.

Şirket, bu motor için yapılan yatırımların 160 milyon dolardan fazla olduğunu açıkladı fakat şirket, buna rağmen hala uzun bir çalışma dönemlerinin olduğunu düşünüyor. Yine de ilerleyen dönemlerde, uçak motorundan esinlenilerek geliştirilmiş olan motorların otomobillerde kullanılması mümkün gibi görünüyor.