Turkcell, ASELSAN’ın 5G Uyumlu Antenlerini Kullanmaya Başladı

Turkcell, ASELSAN tarafından geliştirilen, 5G ile uyumlu 4,5G mobil iletişim antenlerini kendi hizmet ağında kullanmaya başladı.

Dünya artık yavaş yavaş 5G’ye geçmeye hazırlanıyor. Haliyle ülkemizde de 5G altyapısı için faaliyetler sürüyor. Dışa bağımlılığı azaltmak isteyen ASELSAN, 5G uyumlu 4,5G mobil iletişim antenleri geliştirmişti. Turkcell, bu antenleri kendi ağında kullanmaya başladı. 

Turkcell, ASELSAN’ın antenlerini ilk olarak İstanbul’un Pendik bölgesinde kullanıma aldı. Yıl sonuna kadar bu antenlerden yaklaşık 1000 adedini sistemine entegre etmeyi planlayan Turkcell, bu antenleri ilk kullanan operatör oldu.

Turkcell ile ASELSAN, bu antenler için 2017 yılının başında iş birliği sözleşmesi imzalamıştı. Geçen yıl eylül ayında yapılan anlaşma ile Turkcell, 2030 adet anten alacağını açıklamıştı. 

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Türkiye’nin teknoloji konusunda tüketen bir ülke değil üreten bir ülke olması gerektiğini, bu amaçla çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

Sezgin, yaptığı açıklamada "Sunduğumuz sürdürülebilir ve güvenilir iletişim hizmetlerimizde kullandığımız teknolojilerin de yurt içi olanaklarla üretilmesi için çalışıyoruz. Turkcell'in girişimleriyle geliştirilmeye başlayan; değişen teknik ve teknolojik ihtiyaçlarımız doğrultusunda ASELSAN'ın ürettiği antenleri canlı şebekemizde kullanmaya başladık. Yeni antenlerimizin kurulumuyla beraber, artık iletişim altyapımızın birçok önemli bölümünde yerli ve milli teknolojileri kullanır hale geldik."  ifadelerini kullandı.