NASA, İnsanlardan Ay’a Ağır Yük Göndermek İçin Fikir İstiyor

NASA, Ay’da yapacağı çalışmalar için taşımayı planladığı ağır yükleri uzaya götürebilmek için insanlardan çözümler üretmelerini bekliyor.

Amerikan Ulusal  Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yakın zamanda Ay’a tekrar bir ziyaret gerçekleştirmeyi ve Ay üzerinde çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Geçmişte her işini kendi bünyesinde halleden NASA, şimdi ise irili ufaklı pek çok işi özel sektöre emanet etmiş durumda. Ajans şimdi firmalara yeni bir iş fırsatı sunuyor. Bu fırsattan faydalanacak olan firmanın ‘ağır bir yük altına gireceği’ ise kesin. 

NASA, gelecekte gezegenimizin uydusuna ağır kargolar götürebilecek bir araç ihtiyacı içerisinde. Bu ‘teknolojik ve bilimsel kargoları’ güvenli bir biçimde ulaştırabilecek, Ay’a yeniden ayak basmayı sağlayacak Artemis projesinin parçası olacak araçlar aranıyor. 

NASA, 2024 yılına kadar Ay’a tekrar insan göndermeyi amaçlıyor. Bu esnada da şirketlerden en efektif şekilde Ay yüzeyine yük taşıyacak yöntemi bulmalarını istiyor.

Ajans, son yıllardaki büyük bilimsel atılımlara rağmen her geçen yıl daha da daralan bir bütçe ile çalışmak durumunda kalıyor. Bu da yeni bilimsel keşiflerin yapılması için NASA'yı daha çok ticari faaliyetlerin içinde olmaya itiyor.