Mozilla’nın 100 Farklı Sekme Açıp Reklam Algoritmalarını Çuvallatan İnternet Sitesi

Mozilla'nin geliştirdiği bir internet sitesi, reklam verenlerin kafasını karıştırmaya yarıyor. İnternet tarayıcısında 100 farklı sekme açabilen bu site, bugüne kadar hiçbir zaman arama yapılmayan ürünleri reklam olarak göstererek, verilerin aslında ne kadar kolay kullanıldığını ortaya koyuyor.

İnternet kullanıcıları, karşılarına çıkan reklamlardan yılmış durumdalar. Bazı kullanıcılar bu durumdan kurtulmak için reklam engelleyiciler kullanıyor olsalar bile kimi internet sitelerine giriş yapabilmek için reklam engelleyici uygulamaların kapatılması gerekiyor ve bu bile kullanıcılar için ciddi boyutlarda can sıkıyor.

İnternet sitelerinin yöneticileri, kullanıcılara gösterdikleri reklamlarla geçimlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Bu konuda aslında reklamlar, tamamen masumane amaçlarla internet sitelerine ekleniyor ancak bu durum, kullanıcılar için fazlasıyla karışık internet sitelerine ve kasmalara neden oluyor. 

İnternet siteleri, kullanıcılara reklam vermek için "çerez" olarak bilinen verilerden faydalanıyorlar. Çerezler kullanıcıların arama geçmişleri ve alışveriş sitelerinden satın aldıkları ürünler gibi verileri kullanarak, kullanıcılara bunlara uygun ürünler göstermeye çalışıyorlar. Bu da kullanıcıların bu durumu genelde sorgulamalarına neden oluyor. Ancak Mozilla, reklam verenlerin kafasını karıştırmak için etkileyici bir internet sitesi oluşturmuş durumda.

Mozilla'nın bu konuda geliştirmiş olduğu sistem, 100 farklı internet sekmesinin aynı anda çalışmasını sağlıyor. Eğer Mozilla'nın geliştirdiği bu internet sitesine girerseniz, tarayıcınızda 100 farklı sekme açılıyor ve bu sekmelerde farklı ürün gruplarına ait reklamlar bulunuyor. İlerleyen birkaç gün boyunca hiçbir zaman aramadığınız ürünlerin reklamını görüyorsunuz.

Mozilla'nın bu internet sitesinin ismi Track This. Burada bulunan bağlantıyı kullanarak erişebildiğiniz internet sitesi, fazlasıyla basit bir arayüze sahip. Dört farklı kategori bulunuyor ve bu kategorilerin bir tanesini seçerek "Track This" butonuna tıklıyorsunuz. Ardından da son bir uyarıyı onayladıktan sonra 100 sekme tarayıcınızda açılıyor. 

  • Not: Bu işlem internet tarayıcınıza fazla yük bindirecektir. Bu yüzden tarayıcınızda çökme sorunu yaşayabilirsiniz. Denemeniz tavsiye edilmez ancak yine de denemek isterseniz yaşanabilecek sorunların sorumluluğu sizlerdedir.

  • Not: İnternet tarayıcınızın ayarlamalarını kendinize göre özelleştirmiş olabilirsiniz. Bu bağlamda eğer internet tarayıcınızı yeniden çalıştırdığınız zaman kaldığınız sekmeleri görmeye devam ediyorsanız bu internet sitesini ziyaret etmeden önce mutlaka başlangıç ayarlarınızı belirli bir site için yapın. 100 sekmenin açılmasıyla birlikte yaşanabilecek çökme sorunu, sonraki başlatmanızda kısır bir döngüye giriyor ve durumu kurtarmak için internet tarayıcınızı önce kaldırmanız ardından da yeniden yüklemeniz gerekiyor.