Huawei, HarmonyOS İşletim Sistemiyle Karşısına Aldığı Rakipleri Açıkladı

Huawei, Geliştiriciler Konferansı'na hızlı başlayarak ABD ve Çin arasındaki ticari savaşta Google’dan aldığı darbeyi boşa çıkaracak ilk adımlarının fragmanını gösterdi. Şirket, bir işletim sisteminden öteye geçip bir ekosistem olacak HarmonyOS’u resmen tanıttı ve rakiplerini açık açık söyledi.

Google, geçtiğimiz aylarda biraz da ABD hükümetinin baskısı altında kalarak, Huawei ile Android ortaklığını sonlandırmanın eşiğine gelmişti. Önce yeni Huawei akıllı telefonlarında Android bulunmayacak dendi, ardından bu beklentiler giderek yumuşatıldı. Gelinen son noktada Huawei ve Google ortak olmaya devam ediyor. Anlaşılan o ki edecek de…

Nitekim şu sıralar teknoloji kullanıcılarının ve bu rekabeti dışarıdan izleyen tüketicilerin pek de gündeminde olmayan bir konu var: İşletim sistemleri tarih oluyor, yerine ekosistemler geliyor. Evet, bayağı doğadaki canlı ekosistemlerinden ilham alınan, ancak her üyesinin işlemciye sahip bir elektronik cihaz olduğu ekosistemler.

Akıllı telefonlar, kol saatleri, fırınlar, ocaklar, kahve makineleri, arabalar, otobüsler, otonom uçaklar, gemiler, uydular… Bir ekosistemin temel mantığı ise içerisindeki üyeleri tek bir çatı altında toplamasıdır. Bu çatı, doğada aynı çevresel şartlar, aynı iklim olabilir. Teknoloji dünyasında ise çatı dediğimiz şey işletim sistemidir.

Huawei’ye dönecek olursak, HarmonyOS’un tam bir ekosistem çatısı olduğunu söylemek mümkün. Zira şirket konferans sırasında öyle bir sunum yaptı ki firmaların isimlerini değil, baş harflerini verse bile rakiplerini net bir şekilde açıklamış oldu. Hepimiz o sahneyi görünce bunun mobil cihazlardan daha öte bir strateji ortaya koyduğunu anladık.

Şimdi gelin Huawei’nin HarmonyOS rakiplerini tek tek ele alalım, çünkü Android ve iOS yalnız değil.

PC alanında rakip: ChomeOS ve MacOS

Huawei’nin PC ürün gamındaki işletim sistemi ortağı elbette Microsoft. Ancak HamonyOS ile birlikte PC’de de özerk işletim sistemine geçiş yapılabilir. Firma ortak olduğu için doğrudan Microsoft’u hedef göstermedi ama Apple’ın macOS işletim sistemini gösterdi. 

Ayrıca Google’ın Türkiye’de pek de yaygın olmayan dizüstü bilgisayarlarda kullandığı ChromeOS, Harmony’nin PC’deki ikinci büyük rakibi olacak. Gün gelir de Windows’a karşı bir atak yapılır mı bilmiyoruz.

Akıllı saatte rakip: WearOS ve WatchOS

Giyilebilir teknolojinin en büyük çıktısı olan akıllı saatlerin işlevleri giderek artıyor. Bir süredir kendi hücresel erişim imkanına sahip akıllı saatler görüyoruz. Gelecekte telefonsuz bir çağın yaşanması için de en önemli geçiş ürünleri saatler olarak görülüyor. Dolayısıyla şu anda bu cihazlardaki rekabet umrumuzda olmayabilir, ancak zamanla olacak.

Huawei, HarmonyOS ile akıllı saatlerde de yer alacak. Bu alanda yolunu yeni yeni oturtan Google’ın WearOS’u, Samsung'un Tizen'i ve Apple’ın WatchOS’u en büyük rakipler olacak.

Tablette: iPadOS ve Android

Tabletler artık ölmek üzereymiş gibi görünebilir. Ancak onlar da gelecek için önemli birer geçiş ürün gamını temsil ediyor. Zira tabletler ve bilgisayar artık neredeyse aynı olmaya başladılar. Mobil işlemcilere sahip bilgisayarlar ve harici klavyelere sahip tabletler ağır şekilde pazara hakim.

HarmonyOS ise tablet savaşında Android ve Apple’ın henüz çiçeği burnunda olan işletim sistemi iPadOS’u hedef aldı. Bakalım neler göreceğiz.

TV ve akıllı ekranlarda: tvOS ve Android

Akıllı TV’ler ve akıllı TV cihazlarının yaygınlaşacağı açık. Huawei’nin Harmony ile giriş yapacağı ilk pazar da akıllı ekranlar ve TV cihazları olacak. Çünkü mobil kadar sert koşullara sahip olmayan bu pazarda kullanıcılara yönelik iyileştirmeleri yapmak daha kolay, daha düşük riske sahip.

Apple’ın en güçlü ürünlerinden Apple TV’de kullandığı tvOS ise Harmony’ye meydan okuyacak. Daha doğrusu Huawei, bu pazarda da Apple’a baskı kurmak istiyor.

Nesnelerin İnterneti rakibi: Android Things

İşlemciye sahip hemen hemen her cihazın internete bağlanması, geleceğimiz şekillendiren büyük bir unsur. Nesnelerin İnterneti olarak adlandırılan bu dönemde Google sahaların en büyük yıldızı olacak. Huawei ise burada öküzü öldürmeyi planlıyor, ortaklığın nasıl bozulabileceğini görmek için sıradaki maddeye bakın.

Geleceğin en büyük rakipleri: Google Fuchsia OS ve Windows Core

Akıllı telefonunuz, bilgisayarınız, saatiniz, arabanız ve akıllı ev aletlerinizde aynı işletim sistemini kullandığınızı düşünün. İçerisindeki sesli asistan sizi her yerde tanısın, giderek kişiliğinize özel bir hizmet bekçiniz olsun. Nesnelerin İnterneti çağında yaşayacağımız, yazının girişinde bahsettiğimiz “ekosistemlerle” mümkün olacak.

Şu ana kadar Google Fuchsia OS ve Microsoft’un Windows Core adındaki ekosistem tabanlı işletim sistemlerini biliyorduk. Ancak bu günden itibaren HarmanyOS de sahalara indi. Peki bunun ne anlamı var?

Apple’ın da ekosistem tabanlı işletim sistemleri geliştirmesi muhtemel. Dolayısıyla piyasadaki en büyük şirketler, her zaman olduğu gibi Google, Apple ve Microsoft olarak görünüyor. Bu şirketlerin hepsi de ABD merkezli. Dolayısıyla olaylar devletler arası bir rekabete dönüşüyor.

Huawei ise Çin’in en büyük silahı. Firmanın donanım üretiminde çok ciddi bir tecrübesi var. Pek çok insan Huawei’yi telefonlarda görünce tanıdı ama şirket 90’lı yıllardan bu yana haberleşme sistemleri elektroniğinin en büyüklerinden. ABD’li firmaların ise donanım üretimi konusunda elleri çok zayıf.

Apple donanımlarını Intel, Qualcomm gibi satıcılardan alıyor, üretimini Foxconn gibi ortaklarla Asya’da yapıyor. Kendi bünyesinde çıkan özgün ürünleri sadece işletim sistemleri gamında.

Keza Google, her ülkede sat(a)madığı Pixel cihazları için HTC'nin üretim birimini satın almıştı. Microsoft ABD'li şirketler arasında donanım konusunda en tecrübelisi, ancak o da bir Huawei değil.

Huawei'nin 5G konusundaki çalışmaları açığa çıkınca ABD'den men edilmesi bile şirketin ekosistem işinde ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Kendi donanımlarıyla kurulacak olan 5G ağlarında, kendi cihazlarının ve işletim sisteminin olmasını istiyor.

Muhtemelen 2020'li yılların il çeyreğinde Çin (Huawei) ve ABD (Google, Microsoft, Apple) savaşına tanık olacağız ve HarmonyOS, bu savaşı kızıştıran en önemli etmen olacak.