Elektrikli Bisiklet İhracatında Türkiye'den Büyük Başarı

Avrupa’dan gelen elektrikli bisiklet talebi Türkiye’ye maddi destek sağlıyor. Elekrikli bisiklet ihracatı 8 ayda 7 bin civarlarına yükselerek Türkiye’ye yaklaşık 5 milyon Euro döviz sağladı.

Türkiye, Avrupa’nın önemli bisiklet üreticilerinden sayılıyor. Bisiklet üretimi 2017'de 219 adetle başlamıştı. Bu yılın 8 ayında ise 7 bin 155'e yükseldi. Avrupa Birliği, Çin'den ithal edilen elektrik destekli bisikletlere yönelik anti-damping uyguluyor. Bunu avantaja çeviren sektör, yerli batarya ve hücre üretimi yapan firmalardan yardım alarak tamamen yerli ürünler geliştirmeyi hedefliyor.

Pedal çevrildiğinde kullanıcıya ekstra güç sağlayan bir batarya bulunduran ve geleceğin bisikleti olarak gösterilen elektrik destekli bisiklet, Türkiye için giderek önemini artıran bir ihraç ürünü olma yolunda ilerliyor. Normal bisiklete göre katma değeri yaklaşık 5 kat yüksek. Bu yüzden de elektrikli bisikletin pazar potansiyelini fark eden Türk üreticiler de bu alandaki üretimlerini hızla artırıyor.

"Üretim üssü olacağız"

Bisiklet Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Şakrak, Avrupa ülkelerinde elektrik destekli bisiklet satışının her geçen yıl arttığını belirterek, Türk üreticilerin bu fırsatı iyi değerlendireceğini belirtti.

Şakrak, şöyle konuştu:

"Elektrik destekli bisikletin yüksek katma değeriyle bisiklet ihracatımızı katlayarak artırabiliriz. Daha önemlisi kendi yan sanayimizi oluşturabiliriz çünkü elektrik destekli bisiklet üretimi arttıkça yan sanayi yatırımları da cazip hale gelecek. Ülkemizde batarya yatırımı konusunda ciddi yatırımlar var çünkü yerli batarya yatırımının ilerisinde hücre yapımına geçilmesiyle endüstrinin ithal ettiği parçalar, yerli üretimle karşılanacak ve katma değerin ülkede kalması sağlanacak. Ayrıca bu yatırımlar bizim ihracatta daha rekabetçi ve esnek olmamıza katkı sağlayacak. Böylece elektrikli bisiklet sektöründe Avrupa'ya çalışan tedarikçiler için önemli bir üretim üssü olacağız."