Çin’den Acımasız Deney: Çarpışma Testleri İçin Canlı Domuzlar Kullanılıyor

Çin’deki bir şirket, çarpışma testleri için küçük domuzları canlı canlı kullanıyor. Konunun ortaya çıkmasından sonra şirket hayvan hakları savunucularından büyük tepki topladı.

Çarpışma testleri en basit tabiriyle, bir ulaşım aracının güvenliğini artırmak için yapılan deneylere deniyor. Bu testlerden çıkan sonuçlara göre aracın güvenlik eksikleri tespit ediliyor ve bunun üzerinde çalışmalar başlatılıyor. Dünyada bu çarpışma testleri için özel olarak üretilen ‘çarpışma mankenleri’ bulunuyorken Çin, birçok hayvan hakları savunucusundan tepki toplayacak bir yöntem uyguluyor. Çin, bu çarpışma testleri için canlı yavru domuzlar kullanıyor.

Hayvan hakları savunucuları, Çin’de çarpışma testlerinde manken yerine domuzların canlı canlı kullanılmasına büyük tepki gösterdi. Hayvanlar, testlerden önce saatlerce yiyecek ve sudan mahrum ediliyor ve test sonrası kanama, organ zedelenmesi, kemik kırılması gibi ölümcül hasarlar alıyor. Bu testler için on beş yavru domuz kullanıldı ve maalesef yedisi testler sırasında hayatını kaybetti.

“Oldukça ‘acımasız’ bir uygulama”

Alman Bild gazetesine konuşan Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) sözcüsü Anne Meinert, bu uygulamayı ‘acımasız’ olarak isimlendirdi. Meinert, “Domuzlar gibi zeki ve hassas hayvanların Çin’de çarpışma testleri için canlı canlı kullanılması çok acımasız. Testler, kemiklerin kırılmasına, iç kanamaya ve hatta ölümlerle sonuçlanıyor” açıklamasını yaptı.

Çin’deki araştırmacılar ise, domuzların anatomik yapılarının çocukların anatomik yapısına benzer olduğu için böyle bir testte domuz kullandıklarını söylediler. Araştırmacılar, laboratuvar hayvanlarının kullanımı için ABD yönergelerine de tam anlamıyla uyduklarını ve bu durumun etik kurul tarafından onaylandığını belirttiler. Almanya'nın Yeşil Partisi'nden Renate Künast gazeteye verdiği demeçte, çocukları korumakla ilgilenen bir şirketin domuzlardan ziyade bunun için özel olarak üretilmiş çarpışma mankenleri kullanması gerektiğini ifade etti.

Testler nasıl gerçekleşiyor?

Çarpışma testlerinde, on beş yavru domuz çeşitli türlerde emniyet kemeri ile bağlanıyor ve yaklaşık 50 kilometre hızla duvara çarptırılıyor. Hayvanlar hareket edemesinler diye bir kızağa bağlanıyor ve deneyden önce 24 saat boyunca hiçbir şey tüketmiyor. Bu on beş domuzdan yedisi testlerde öldü. Bu ölümlerden sonra uzmanlar, ölümlerin nasıl gerçekleştiğini anlamak için domuzlara otopsi uyguluyor.