Hayatımızın Her Yerinde: Bisikletlerin Farklı Amaçlarla Kullanıldığı 5 Örnek

Bisikletler günümüzde esasen bir taşıt olarak kullanılsalar da aslında çok daha farklı amaçlar için de kullanılabileceklerini biliyor muydunuz? İşte bisikletlerin kullanıldığı ve hayatı daha iyi bir yer haline getiren beş farklı örnek.

Bisikletler, doğaya ve havaya hiçbir zarar vermeden bir yerden bir yere ulaşmamızı sağlayan taşıtlardır. Günümüzde o kadar yaygın hale gelmiştir ki 2011 yılında bisiklet endüstrisinin toplam değeri 45 milyar doları bulmuştur. 2022 yılında ise bu değerin 65 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu zararsız pedallı taşıtları bakkala gitmekten tutun ülke ülke gezmeye kadar her alanda kullanabiliyoruz. Peki bir eğlence aleti, spor aracı ve bir taşıt olmasının yanı sıra bisikletler geçmişte ve günümüzde ne tür amaçlarla kullanıldılar hiç merak ettiniz mi? İşte karşınızda bisikletlerin kullanıldığı 5 farklı amaç:

İki tekerli ambulans:

Londra Ambulans Servisi’nin Bisikletli Müdahele Birimi, ambulans şoförü Tom Lynch’in kafasından çıkan bir fikirdi. Eski bir BMX kullanıcısı olan Lynch, olaylara müdahele ederken şehir merkezinde trafikte sıkışmak yerine bisikletleri kullanmayı düşündü.

2010 yılında kurulan birim bugüne kadar Londra’nın en yoğun bölgelerinde görev yapan birçok sağlık görevlisini barındırıyor. Birim, mavi ışık ve sirenlerle donatılmış ve yanında hayat kurtarıcı ekipmanları taşıyan özel üretilmiş bir bisikletleri kullanıyor. Bisikletli görevliler her yıl 16.000’den fazla çağrıya yanıt veriyor ve olayların yarısını olduğu yerde çözüyorlar.

Pedal gücüyle geçim:

2012 yılında eski bir otobüs şoförü olan carlos Marroquín, Bici-Tec isimli bir yardım kuruluşu kurdu. Guatemala’nın San Andrés Itzapa belediyesinde kurulan kuruluş, eski bisikletleri insan gücüyle yemek işlemek, tahıl öğütmek ve pompayla su çıkarmak için aletlere dönüştürüyor.

Carlos’un ürettiği makineler yerel halkın normalde saatlerini alacak bu tür işlerini dakikalar içinde tamamlanmasını sağlıyor. Az sürede çok iş yapılması sayesinde de çiftçilerin geliri ve verimi artıyor.

Parkinson hastalığını kontrol altına almak:

Parkinson hastalığı günümüzde tedavisi olmayan bir hastalık. Titreme, denge sorunları ve konuşma değişiklikleri gibi belirtiler ilaçla tedavi edilebiliyor. Ancak 2003 yılında bir nörolojist olan Doktor Jay Alberts, bir yardım kuruluşunun bisiklet gezisindeyken Parkinson hastası olan partneri hakkında bir şey fark etti.

İki kişilik bisiklette Parkinson hastasıyla birlikte ekip olan Jay Alberts, partnerinin yaşadığı belirtilerin azaldığını fark etti. Alberts, partneriyle birlikte bisiklet sürerken hastanın dakikada 55 pedaldan 80-90 pedala kadar yükselebildiğini gördü. Bu egzersiz, hastanın hareketleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlıyordu.

Böyle bir şeyi fark eden Jay Alberts boş durmadı ve hemen çalışmalarına başladı. Parkinson hastalarının haftada üç gün 40 dakika süreyle çift kişili bisikletlere binmeleri için bir program oluşturuldu. Sonuç? Hastaların yaşadığı belirtilerde %35’lik azalma görüldü.

Gorilleri korumak:

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Virunga Ulusal Parkı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan dağ gorillerine ev sahipliği yapıyor. Park bekçileri, gorillerin karşılaştığı tehlikye farkındalık yaratmak istiyordu. Ancak Virunga’nın etrafındaki köylerde elektrik yoktu ve bu bölgede yaşayanlar hayatlarında hiç film görmemişti.

2012 yılında ‘The Great Apes Film Initiative (GAFI)’, Virunga’ya pedalla çalışan sinema getirdiler. Böylece Virunga’daki okullarda bulunan 75.000 çocuk, goriller hakkında bilgi sahibi oldu ve gorilleri nasıl korumaları gerektiğini öğrendi. Sinemayı çalıştıran bisikletler okuldaki öğrenciler tarafından sürülüyordu.

Bir kaçış aracı:

Gino Bartali, Tour de France yarışını iki kez kazanmış olan İtalyan bir bisikletçiydi. Bartali, Almanya İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’yı işgal ettiğinde Floransa Kardinali tarafından kurulan gizli bir ağa katıldı. Bu ağ, Nazi tehlikesi altında olanlara koruma ve güvenli geçiş sağlıyordu.

Bartali, hayatı boyunca aldığı sürüş deneyimini insanların ülkeden ayrılmasına izin veren sahte belgeleri gizlemek için bir araç olarak kullandı. Belgeler, bisikletin kasasına ve gidonuna gizlenmişti. Gino Bartali durdurulduğunda ve arandığında, bisikletinin parçalarının maksimum hıza ulaşmak için dikkatli bir şekilde kalibre edildiğini, bu yüzden dokunmamalarını rica ediyordu. Böylece belgeler ortaya çıkmıyordu.