Google ve Twitter, Onayladıkları Reklamlarla Tepki Çekti

Son on yıldır dünya genelinde aşı karşıtı muhalif gruplar giderek artıyor. Bu tarz grupların çoğalması ise ebeveynlerin yanlış bilgilenmesine ve çocuk sağlığına etki ediyor. Bu noktada Google ve Twitter, aşı karşıtı muhalif mesajlar içeren reklamları onaylayarak büyük tepki çekti.

Dünya genelinde pek çok ebeveyn, kızamık aşısı başta olmak üzere aşıya karşı çıktıklarını belirtiyorlar. Son zamanlarda oldukça ciddi bir hal alan bu konu hakkında dev sosyal medya şirketleri, aşılama karşıtı mesajları bastırma sözü verdiler ve bu tarz reklamlar almayacaklarını belirttiler. Ancak The Daily Beast tarafından yapılan bir test, dünyanın başta gelen şirketlerine bu tarzda bir reklam vermenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.

Aşı karşıtı reklamlarını Google, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter ve Snapchat üzerinden sunan The Daily Beast, bunların arasından Google ve Twitter gibi devlerin doğrudan aşılama karşıtı mesajlar ve komplo teorileri içeren bu reklamları onayladığını iddia ediyor. Bu noktada Facebook, Instagram, Snapchat ve YouTube’un ise bu reklamları reddettiği belirtiliyor.

Reklamlar, oldukça açık olmasına rağmen kabul edildi:

The Daily Beast, yaptığı testte üç farklı reklam kullandıklarını belirtiyor. Bu reklamlardan ilki “Aşı yaptırmayın | Önce gerçeği bilin | Şimdi ara” başlıklarıyla, ikincisi “Aşılamadan önce bunu okuyun | Gerçeği bilmek ister misiniz? | Aşılar güvenli değildir” ve sonuncusu da “Aşı seçimi için ebeveynler | Şimdi tıbbi özgürlük” başlıklarıyla verildi. Ayrıca tüm bu reklamlara aşı karşıtı olan ve muhalefet politikalarını savunan grup bağlantıları verildi.

Bu noktada Google, oldukça açık bir dile sahip olmasına rağmen “Aşı yaptırmayın” ve “Aşılar güvenli değildir” diyen reklamları onayladı, hatta optimize etmek için e-posta yoluyla birden fazla bilgi yönlendirmesi yaptı.

Yanlış bilginin yayılması çocuklara zarar veriyor:

Tamamen sosyal medyada yer alan asılsız haberleri ve komplo teorilerinin bu tür dev platformlarda reklam olarak gösterilmesi, pek çok ebeveynin yanlış bilgilenmesine yol açıyor. Konu hakkında konuşan Amerikan Pediatri Akademisi sözcüsü Dr. Sean O’Leary, “Bu yanlış bilgiyi yayarak, çocuklara aktif olarak zarar veriyorlar. Aşı karşıtı yanlış bilgilendirme yayan kuruluşların reklamlarını kabul etmemeliler” dedi.