Bir Şirket, BMW'nin Kendi Teknolojilerini Kullandığını İleri Sürerek Dava Açtı

ABD merkezli bir teknoloji şirketi, otomobil devi BMW'ye dava açtı. Şirket, BMW'nin kendi teknolojilerini kopyaladığını ve araçlarında kullandığını öne sürüyor. BMW cephesinden ise açıklama gelmedi.

Lisans anlaşmazlıkları, teknoloji devlerini karşı karşıya getiren en önemli meselelerden bir tanesi. Bu anşalmazlıklarda bir şirket, kendisine ait olduğunu söylediği bir yazılım ya da teknolojik özelliği, başka bir şirketin izinsiz kullandığını iddia ediyor ve bu bağlamda dava açıyor. Açılan davalar, genelde davayı açan lehine sonuçlanıyor.

Teknoloji tutkunları daha çok, akıllı telefon sektöründe yaşanan lisans davaları ile haşır neşir. Ancak bu kez alışılmışın dışında, otomobil sektöründe benzer bir olay yaşandı. ABD merkezli "Paice LLC" isimli bir teknoloji firması, otomobil sektörünün en önemli isimlerinden bir tanesi olan BMW'ye lisans davası açtı. Şirket, BMW'nin kendi teknolojilerini basit bir şekilde kopyaladığını iddia ediyor.

Davanın konusu olan teknoloji, BMW'nin hibrit (benzin-elektrik) araçlarının güç aktarma verimini artırmak için kullanılan yüksek voltaj teknolojisi. Şirket, BMW yetkililerine bu teknolojiyle ilgili teknik detaylar sunduğunu ancak BMW'nin bu teknolojiyi lisanslamak ya da satın almak yerine, kopyaladığını iddia ediyor. Paice LLC CEO'su Robert Oswald, yaptığı açıklamalarda "BMW'ye yaptığımız iyi niyetli sunum, şirketin bu teknolojiyi kendi lehine kullanması ile sonlandı." açıklamasını yaptı.

Şirketin iddialarına göre söz konusu sunum, 2009 yılında yapılmış. BMW de bu sunumdan bir sene sonra, bu teknolojinin kullanıldığı bir BMW X6 modelini üretmiş. Bu teknoloji, BMW X6'dan sonra bir süre kullanılmamış. Aradan geçen yıllar boyunca da Paice LLC'ye herhangi bir lisans başvurusunda bulunmamış

Paice LLC'nin iddialarına göre yüksek voltaj teknolojisi, BMW'nin 330e, 530e ve 750e iPerformance isimli modellerinin yanı sıra i8 ve Mini Cooper Countryman'de de kullanılıyor. BMW cephesindense şu ana dek herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD merkezli teknoloji üreticisiyle ilgili yapılan araştırmalar, şirketin ilk lisans davasının sadece BMW ile ilgili olmadığını ortaya koyuyor. Şirket, geçtiğimiz yıllarda da Hyundai, Ford ve Toyota'ya benzer davalar açmış durumda. Ancak söz konusu otomobil üreticileri, davayla uğraşmak yerine şirketle anlaşmaya varmışlar ve lisans ücreti ödemeyi kabul etmişler. Bakalım BMW'nin bu konudaki tavrı hangi yönde olacak?