Microsoft, Chromium Tabanlı Edge Tarayıcısına Uzantı Kabul Etmeye Başladı

Microsoft, Chromium tabanlı Edge tarayıcısına geliştiricilerin eklenti gönderebileceğini açıkladı. Microsoft Edge'in güncellenmiş versiyonu 15 Ocak'ta piyasaya sürülecek.

Microsoft'un Chromium tabanlı tarayıcısı Edge, geliştiricilerin uzantı katkılarına açıldı. Güncellenmiş Edge 15 Ocak 2020 tarihinde piyasaya sürülecek. Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre Google Chrome için uzantı üreten geliştiricilerin bu uzantıyı Edge'e taşımak için fazladan bir çalışma yapmasına gerek yok. Tarayıcı, 900 milyon Windows 10 kullanıcısına ulaştırılan yeni varsayılan tarayıcı olacağı için geliştiricilerin kendi uzantılarını taşımamak adına hiçbir nedenleri olmayacak.

Edge, hesap senkronize etme ve Cortana gibi kişiye özel Microsoft hizmetlerinin yanı sıra, PDF'lere not alma gibi kullanışlı özellikleri de barındırıyor. Google'dan hoşlanmayanlara ya da yeni bir şeyler denemek isteyenlere tavsiye edilen Edge, Microsoft'un kötü şöhretli Internet Explorer günlerini de aşmış gibi görünüyor. Edge'in yeni versiyonu, daha önce Google Chrome kullanmış olanlara tanıdık gelecek çünkü ikisi de aynı çekirdek tarayıcı üzerinde yükseliyor. Google, Chrome tarayıcısını Chromium ismindeki açık kaynaklı projeden geliştirmişti. Dolayısıyla Chrome, bu çekirdek tarayıcının Google versiyonu.

Microsoft'un Google'e çevrilen yüzü:

Chrome'u açık kaynaklı bir proje olarak tasarlamak, başka geliştiricilerin dışarıdan katkı koyması ile birlikte tarayıcının geliştirilmesini mümkün kılarak Google'a avantaj sağlamıştı. Internet Explorer'ın aksine, tarayıcı geliştiricileri sitelerini Edge için özel olarak dizayn etmek zorunda değiller.

Internet Explorer'ın devamı niteliğinde olan ve Windows 10 ile hayatımıza giren Edge, ilk çıktığında küçük bir heyecan uyandırsa da kullanıcıların istediği etkiyi yaratamamıştı. Radikal bir kararla yönünü Google üzerine çeviren Microsoft, Edge'i tamamen yenilemiş ve bu kez Chromium yapısı kullanmıştı. Microsoft'un bu hamlesinin nasıl yanıt bulacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.