1 Aydır Kullanılamaz Halde Olan Hubble Uzay Teleskobu, İş Başı Yapmaya Hazırlanıyor

24
1
0
0
0
NASA, 13 Haziran'da Hubble Uzay Teleskobu'nda yaşanan ve teleskobun veri almasını engelleyen sorunu, 1 ayın sonunda nihayet çözebildiklerini açıkladı. Evrene dair eşsiz veriler elde eden teleskop, bu hafta sonu itibarıyla yeniden çalışmaya başlayacak.

Dünya'nın yaklaşık 600 kilometre uzağında yer alan gezegenlerin, yıldızların ve galaksilerin görüntülerini yakalayan Hubble Uzay Teleskobu, yaklaşık 1 aydır çalışamaz haldeydi. Teleskopta oluşan bir sorunu çözmek için uzun süredir uğraşan NASA'dan bilim insanları, bir ayın sonunda teleskobu eski haline getirmeyi başardı.

Bilgisayar arızasından kaynaklanan sorun nedeniyle uzun zamandır uzaya dair herhangi bir görüntü yakalayamayan Hubble Uzay Teleskobu, NASA'nın yapmış olduğu açıklamaya göre bu hafta sonu itibarıyla tekrar veri toplamaya başlayacak. 

NASA'nın aynı zamanda bir uzay aracı olan teleskobu tamir etmesi uzun zaman aldı

hubble uzay teleskobu

Geçtiğimiz Haziran ayının 13'ünde Hubble Uzay Teleskobu'nun topladığı tüm verileri senkronize etmekle görevli payload bilgisayarı donarak teleskobu kullanılamaz hale getirmişti. NASA, o tarihte yaptığı açıklamada bilgisayarda oluşan sorun yüzünden teleskobun bileşenlerinde başka bir problemin yaşanma olasılığı olduğunu, bu yüzden de bir süreliğine Hubble Uzay Teleskobu'nu güvenli modda bekleteceklerini açıklamıştı. 

Bildiğiniz üzere Hubble Uzay Teleskobu, aynı zamanda insansız bir uzay aracı. Bu yüzden de NASA'da görevli bilim insanlarının teleskobu fiziksel olarak tamir edebilmesi mümkün değildi ve bu süreç içerisinde teleskop, birkaç kez yanlış şekilde tamir edildi. 1 ay sonunda sorunun tamamen çözüldüğünü belirten bilim insanları, teleskobun bu hafta sonundan itibaren tekrar veri toplamaya başlayacağını duyurdu.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/nasa-has-just-fixed-the-mysterious-computer-problem-with-its-famous-space-telescope/#ftag=RSSbaffb68
24
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
1
0
0
0