Manuel Vitesli Bir Araba Kullanırken Bu 7 Hareketi Sakın Yapmayın!

17
3
3
3
2
O eski dostumuz manuel vites araba, bazılarımız için korkulu bir rüya, bazılarımız içinse sürüşün en saf hâlidir. Hani derler ya, gerçek sürücüler manuel vites kullanır diye, işte o lafın hakkını vermek için buradayız. Manuel vites araç kullanırken yapılmaması gerekenler listesini hatırlatıyoruz.

Manuel vites kullanırken karşılaşabileceğiniz tuzakları, dikkat edilmesi gereken hataları ve tabii ki sürüşünüzü nasıl daha keyifli hâle getireceğinizden bahsedeceğiz. Manuel araba kullanma tüyoları hakkında, usta şoförlerin fikri olsa da bilgi tazelemekte fayda var. Yeni manuel vites araç kullanmaya başlayacaklar için ise ustalığa erişebilecekleri bilgileri derledik.

Unutmayın, manuel vites kullanmak bir sanat formudur ve her sanat gibi bu konuda da ustalaşmak için pratik ve sabır gerek. Elinizde debriyaj var, ayağınızda gaz pedalı, hazırsanız yola çıkıyoruz! 

Manuel vites arabaların temel özelliklerine değinmeden başlamayalım.

dominic toretto

Özellikle manuel araç kullanmanın tadına varanlar, bu söyleyeceğimizi daha iyi anlayacaktır. Manuel vites, otomobil kullanımının en temel unsurlarından biri olarak öne çıkar ve sürüş deneyimini doğrudan etkiler.

Sürücüye vites değişikliklerini manuel olarak kontrol etme özgürlüğü veren manuel vites arabalar, motorun gücünü tekerleklere ileten bir dizi dişliyi içerir. Sürücü de debriyaj pedalını kullanarak dişliler arasında geçiş yapar.

Genellikle kontrol ve performans açısından tercih edilen manuel vites kullanımı, sürücülerin aracın hızında ve ivmesini hassas şekilde yönetme imkânı da verir. Ancak bu özgürlük, zamanda ek sorumluluklar ve dikkat gerektiren durumları da getiriyor. Manuel vites kullanırken yapılan hatalar da hem aracın performansını olumsuz etkiliyor hem de güvenlik riskleri oluşturuyor.

Manuel araçlarda vites değiştirme sanatı

Manuel vites araba kullanmak kavramını, dans ile betimlesek sanırım yanlış olmaz. Çünkü ikisinde de uyum ve zamanlama her şeydir. Peki bu sanatta, vites değiştirirken arabanızla yakalamanız gereken uyumları biliyor musunuz?

Vites değiştirmek, doğru zamanda doğru hareketi yapmakla ilgili. Motorun sesini dinlemelisiniz. Yüksek bir gürültü diyorsanız muhtemelen aracınız size “Lütfen vites değiştir.” diyordur.

Aracınızı tanıyıp hangi hızda hangi vitese geçmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Debriyaj ve gaz pedalı arasındaki ilişkiyi de dengede tutun. Bu, bir ayakla hoplamaya benzer ancak bu sefer aracınızın içinde.

Tabii ki tüm bunlar vitesle aranızdaki uyumu yakalamanız için ana başlık sayılabilir. Şimdi asıl dikkat edilmesi gerekenlere geçiyoruz.

Manuel vites araç kullanırken yapılmaması gerekenler:

  • Debriyajsız vites değiştirmeyin.
  • Elinizi, vites kolunun üzerine koymayın.
  • Ayağınızı, sürekli debriyaj üzerinde bırakmayın.
  • Sıkışık trafikte viteste beklemeyin.
  • Yokuş aşağıya inerken vitesi boşa almayın.
  • Aracınızın yokuşta kaymaması için el freninize güvenin.
  • Debriyajı çok erken bırakmayın.

Manuel araç kullanırken yapılan bazı hatalar, güvenliği tehlikeye atabileceği gibi aracınızın da ömrünü kısaltır. Bu yüzden de gelin tavsiyelerimize kulak verin ve keyifli, uzun sürüşler yaşayın.

Deneyenler olduğunu biliyoruz ama hiç gerek yok. Debriyajsız vites değiştirmeyin.

Bazen yanlışlıkla debriyaja basmadan vites değiştirdiğiniz zamanlar olabilir. Ancak bu da aracınıza yapacağınıza bir başka kötülük, hele de bunu alışkanlık hâline getirdiyseniz. Bu hareket, çok fazla dirençle karşılaşmanıza neden olacağı gibi vites sisteminizin de hiç hoşuna gitmeyecektir. Eğer aracınız kötü bir gündeyse de pimler tamamıyla kilitlenerek vites değiştiriciniz işe yaramaz hâle gelecektir.

Elinizi, vites kolunun üzerine koymayın.

Direksiyon derslerinde eğitmenler size, araç kullanırken her iki elinizin direksiyon simidinde durmasını söylerlerken bir bildikleri var. Bu direksiyon hakimiyeti için önemli olsa da bir diğer sebebi de vites dişlilerine zarar vermemek.

Vites koluna uyguladığınız gereksiz baskı, aşınmaya neden olacağı için kötü senaryoda vites sisteminiz bozulabilir. Bu yüzden de güvenlik önlemlerini bir kenara bırakacak olursak, durduk yere masraf da çıkarmamak için elinizi lütfen vites kolunun üzerinden kullanmayacağınız anlarda çekin.

Ayağınızı, sürekli debriyaj üzerinde bırakmayın.

manuel vites araç kullanma

Bu sefer eliniz değil ayağınıza yer bulmalısınız. Sürüş sırasında ayağınızı debriyaja koymayı sevenlerdenseniz bunu değiştirmeye başlamalısınız. Çünkü debriyaj, hareketli metal parçayla temas hâlindedir.

Ayağınız sürekli onun üzerinde olursa baskı uygulanırsınız ve bu da debriyaj balatalarının artık isyan etmesine neden olur. Bu yüzden de ayağınızı siz en iyisi ayak dayama yerine koymaya devam edin.

Sıkışık trafikte viteste beklemeyin.

manuel vites

Özellikle yoğun trafikte, birinci viteste kalmak ve buradan da yola devam etmek, sürücülere kolay gelse de doğrusu bu değil. Durduğunuzda aracınızı viteste bırakmak, vites kutusu parçalarına ve debriyaja çok fazla yük binmesi demek. Bu yüzden de trafik ışıklarında beklerken veya sıkışıklıkta vites değiştirmek can sıkıcı olsa da bunun saniyelik işlem olduğunu hatırlayın ve arabanıza daha iyi davranın.

Yokuş aşağıya inerken vitesi boşa almayın.

Yokuş aşağıya giderken, benzinden tasarruf etmek adına yapılan yanlışlardan biri de boşta gitmek. Her ne kadar vites değiştirme derdi olmadığı için size zevk veriyor olsa da bu hareket aracınıza ciddi anlamda zarar veriyor ve güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Vitesi boşa almak aracın frenlerine çok fazla baskı uyguladığı için aracın aşırı ısınmasına neden oluyor. Bu yüzden de inerken vitesi düşürün ve frenlemeyi motorunuza bırakın. Bazen dakikalarca boşta inmek frenlerinizin tutmasına da yol açar. (Maalesef ki tecrübe konuşuyor.)

Aracınızın yokuşta kaymaması için el freninize güvenin.

yokuşta araba kaldırmak

Kimi sürücüler, aracın yokuşta kaymaması için debriyaja yük bindirir. Ancak bunun en güvenli yolu, el frenini konunun başrolü yapmak. Debriyaj balatasına zarar vermemek için yokuşta beklemeniz gerektiğinde el frenini çekin, gaza basın ve debriyajı yavaşça bırakarak ardından el frenini bırakın.

Debriyajı çok erken bırakmayın.

Manuel vites araba kullanmaya başlayan yeni sürücülerin takıldığı yerlerden biri de debriyaj ayarı olur. Debriyajı erken bırakmak, motora ve şanzımana aşırı basınç uygulayacağı için bu durum aracın sarsılmasına yol açar. Devamında ise ciddi hasara dönüşebilir.

Acemi sürücüler için yaygın sorun hâline gelen bu durumu aşarak, debriyajın kırılma noktasını bulup doğanız hâline getirdiğinizde daha rahat bir sürüş sağlayacaksınız.

Manuel vites araç hakkında yanlış bilinenler:

  • Sanılanın aksine manuel araçlar daha az yakıt tüketmez. Bu durum tamamıyla sürüş stiline ve araç bakımına bağlıdır.
  • Manuel vitesin sürücüye her durumda tam kontrol sağladığı düşünülür. Evet, manuel vites sürücüye daha fazla kontrol sunar ancak trafik koşulları ve sürücü deneyimi de önemlidir.
  • Manuel vitesli araçların daha uzun ömürlü olduğu yaygın bir görüştür. Araç ömrü, kullanım şekli ve bakımına bağlıdır. Manuel vitesler bazı durumlarda daha dayanıklı olabilir ancak düzgün bakım yapılmazsa sorunlar yaşanabilir.
  • Manuel vitesli araçların bakımının her zaman daha ucuz olduğu da varsayılır. Genellikle manuel viteslerin bakımı daha basit olsa da otomatikten her zaman daha ucuz olacağı anlamına gelmez.

Manuel vites kullanımı, otomobil severler için hem bir zevk hem de bir beceri seti. Yapılmaması gerekenlerden, yanlış bilinenlere kadar, manuel vitesin inceliklerini öğrenmek, sadece bir teknik mesele değil, aynı zamanda bir tutku meselesidir.

BONUS: 100 km hızla giderken geri vitese taktık! 

Araba meraklılarının ilgisini çekebilecek diğer içeriklerimiz:

17
3
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
17
3
3
3
2