Açık Mikrofon'un Muharrem İnce Bölümünde Gösterilen Reklam Tartışma Yarattı: Sorumlusu BaBaLa TV mi?

33
20
7
6
1
Muharrem İnce'nin konuğu olduğu Açık Mikrofon'un son bölümü, izleyen herkesi şaşırtan bir reklama ev sahipliği yaptı. Söz konusu reklamın ne olduğunu ve nasıl karşımıza çıktığını açıklıyoruz.

Türkiye 14 Mayıs genel seçimleri için gün saymaya başlamışken vatandaşlar da cumhurbaşkanı adayları ve siyasilerin görüşlerini yakından takip etmeyi sürdürüyor. BaBaLa TV’nin Açık Mikrofon programı, siyasiler ve halkın bir araya geldiği en popüler programların başında geliyor.

Fakat programın Muharrem İnce’ye ev sahipliği yapan 10. bölümü, hedeflenen reklamlarn en büyük örneklerinden birisine yer verdi. Dün yayımlanan bölümü açan izleyiciler, bölümü açar açmaz şu reklamla karşılaştı:

Açık Mikrofon 10. Bölüm'de çıkan reklam:

açık mikrofon reklam

"Lütfen televizyonunuzun ayarlarıyla oynamayın, şu an oy bölmek için ince ayar yapılıyor.."

Reklam yapay zekâ ile oluşturulmuş ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor

Açık Mikrofon bölümünün başında çıkan reklamın reklamveren sayfasını ziyaret ettiğimizde karşımıza şöyle bir sayfa çıkıyor:

açık mikrofon reklam

Videoda gördüğümüz kişi ve ses, tamamen bir yapay zekâ ürünü. Söz konusu reklam videosunun açıklama metninde de bu açıkça şu sözlerle belirtiliyor:

“Yapay zeka görüntü oluşturucusu ile hayat bulmuş, sanal dünya modeliyim.”

açık mikrofon reklam

Söz konusu YouTube hesabının sahibi hakkında hiçbir detay bilinmiyor. YouTube hesabının da tam olarak videonun yayınlandığı gün olan 17 Nisan’da açıldığı görülebiliyor.

Reklam, sosyal medyada da tepkiler topladı:

reklam

reklam

reklam

reklam

Peki bu reklam nasıl herkesin karşısına çıkıyor? Suçlusu BaBaLa TV mi?

Hayır, reklamın yayınlanmasındaki sorumlu taraf BaBaLa TV değil ve bu konuda hiçbir kontrolü de yok. YouTube videolarında gördüğümüz reklamlar, bir reklamveren tarafından Google’a ödenen ücret karşılığında oluşturuluyor, yayıncı tarafların reklam üzerinde hiçbir kontrolü olmadan videolarının içinde, öncesinde ya da sonrasında yayınlanıyor.

Bu gördüğümüz reklam ise çoğu reklamdan ayrışıyor. Kimliği belirsiz reklamveren, bu reklamın yalnızca Açık Mikrofon’un 10. Bölümü’nde yayınlanması için Google’a ücret vermiş gibi görünüyor. Reklamlar, tamamen bu videonun izleyicisini hedeflemiş.

reklam

Google Ads üzerinden böyle bir reklam kampanyası yürütmek fazlasıyla basit. Reklam verirken ‘Yerleşimler’ panelinde sadece belirli bir video veya videoları seçebiliyor, reklamların yalnızca bu videolarda gözükmesini sağlayabiliyorsunuz. Elbette bu denli nokta atışı bir hedef seçildiğinde reklam kampanyası için ödeyeceğiniz ücret de büyük oranda artıyor.

33
20
7
6
1
Emoji İle Tepki Ver
33
20
7
6
1