Eğer Otomatik Vitesli Bir Araba Kullanıyorsanız Bu 10 Hatayı Yapmayın!

29
9
3
1
0
Manuel araba kullanmanın zevki bir başka olsa da özellikle son yıllarda hayatımızda daha fazla yeri bulunan otomatik vites araçlar da sürüş deneyimimize büyük konfor getiriyor. Kullanım kolaylığı sayesinde özellikle yoğun trafikte, sürüşü daha az stresli hâle getiren otomatik vites araç kullanımında, sürücülerin dikkat etmesi gerekenler var.

Geçtiğimiz günlerde manuel vitesli araçlarda dikkat edilmesi gerekenleri anlatmıştık. Tıpkı manuel vitesliler gibi otomatik vitesli arabalarda da güvenliği arttırmak, potansiyel kazaları önlemek ve teknolojinin sunduğu imkânları en iyi şekilde değerlendirmenin yanı sıra aracı daha uzun ömürlü kullanmak için de göz ardı edilmemesi detaylar mevcut.

Eğer siz de otomatik araç rahatlığının tadına vardıysanız ama bunun keyfini çıkarırken hem cebinizi hem arabanızı düşünüyorsanız o zaman kontağa basalım ve bilinmesi gereken gerçeklere doğru yola çıkalım.

Kısa bir otomatik vites araçların temel işleyiş prensipleri konusuna bakalım.

otomatik vites araba şanzıman

Otomatik vites araçlar, sürücünün manuel arabalardaki gibi vites değiştirmesine gerek kalmadan, motor gücünü otomatik olarak tekerleklere aktarıyor. Aracın hızına ve motorun yüküne göre vites değişiklikleri yapan otomatik vites arabalar, sensörler ve bilgisayar kontrollü mekanizmalar sayesinde sürücüye de pürüzsüz bir sürüş deneyimi sunuyor.

Vites değiştirmek gibisi olmasa da otomatik vites arabaların sunduğu kolay kullanım, sürüş sırasında azalan fiziksel çaba ve daha rahat bir trafik deneyimini de yabana atmamak lazım.

Otomatik vites arabayla yapmamanız gerekenler:

  • Arabanız tamamen durmadan “park” moduna geçmeyin.
  • Park modundan el frenine geçmeyi unutmayın.
  • Yol almadığınız sürede aracınızı sürüş modunda tutmayın.
  • Trafik ışıklarında beklerken aracınızı boşa almayın.
  • Yokuş aşağı giderken de arabanızı boşa almayın.
  • Elinizi vites kolunun üzerine koymayın.
  • Araç kullanırken iki ayağınızı birden kullanmayın.
  • Benzin deponuzun dibini sıyırmayın.
  • Şanzıman sıvısını düzenli olarak kontrol edin.
  • Aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırın.

Arabanız tamamen durmadan “park” moduna geçmeyin.

otomatik vites araç kullanımı

Park dişlisi, fren adına çalışmak yerine değil, park hâlindeki arabayı hareketsiz tutmak için var. Birçok otomatik vites araba, araç durmadan park moduna geçmeye izin vermez. Aceleyle park moduna geçmeniz gerekse de bunun şanzımana zarar vereceğini unutmayın.

Park modundan el frenine geçmeyi unutmayın.

Otomatik araç park freni, sadece aracın sabit kalmasına yardımcı olduğu için el freni çekilmediği durumlarda şanzıman kilitlenmez ve aracın kayma ihtimali artar. Bu yüzden de doğabilecek tehlikelerin önüne geçmek için el frenine geçmeyi unutmayın.

Yol almadığınız sürede aracınızı sürüş modunda tutmayın.

Bir yerde birisini beklerken en çok yapılan hatalardan biri de arabayı sürüş hâlinde bırakmaktır. Eğer arabanızda uzun süre oturmayı planlıyorsanız ya park moduna alın ya da aracınızı kapatın. Çünkü aktif olarak kullanılmayan araç, sürüş modunda kaldığı zaman aşırı ısınabilir. Isınmış motor da silindir contalarından kapağına kadar bazı noktalara zarar verebilir.

Bu tabii ki birkaç defa yapılmasında sorun çıkarmayacaktır ancak sık sık “D” modunda kalmanız aracınızı da sizi de üzebilir.

Trafik ışıklarında beklerken aracınızı boşa almayın.

Yoğun trafikler, ışıklarda yeşili beklemek gibi bazı anlarda arabanızı, yakıt tasarrufu yapacağınızı sanarak boşta bırakmayın. Otomatik vites araçlar, bekleme sürelerinde boşa alındığı zaman şanzıman zarar görebilir. Bir nebze de olsa enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz ancak bu arabaya verilen zararın yanında oldukça düşük kalır.

Ayrıca aracın boşta durması, ani durumlarda güvenlik açığı yaratarak kazalara neden olabilir. Bunun yerine, ayağınızı frende tutarak sürüş modunda durmanız en güvenilir adım olacaktır.

Yokuş aşağı giderken de arabanızı boşa almayın.

Aracı boşa alma konusunda yapılan yanlışlardan biri de yokuş aşağıya sürüş aşamasında aracı boşa almak. Aracın hareketi ve hızı üzerindeki kontrolü zorlu kılması ciddi bir güvenlik sorunu.

Elinizi vites kolunun üzerine koymayın.

otomatik vites

Özellikle otomatik vitesli araç kullanmadan önce manuel kullanan kişiler, ellerini vites kolunun üzerine koymaktan kendini alamaz. Tabii bir de vites değiştirmediğiniz için boşta kalan elinizi nereye koyacağınızı bilememek var.

Alışkanlıkları bir kenara bırakarak vites rayına baskı yaratmamak için başka bir çözüm düşünmelisiniz. Çünkü otomatik vites araçların birçoğunda vites değişimleri oldukça kolay ve bazen farkında olmadan vites değiştirmiş olabilirsiniz.

Araç kullanırken iki ayağınızı birden kullanmayın.

Az önce de bahsettiğimiz gibi alışkanlıkların bir diğer dezavantajı da iki ayak birden kullanmak. Sol ayağınızı frende, sağ ayağınızı gazda tutmak yapılan en sık hatalardan biri iken otomatik vites arabalarda bir ayağınıza ihtiyacınız olmadığını hatırlayın ve tek ayağınızla sürüş yapın.

Bunun en önemli sebebi, her iki ayağınız pedallara çarpabileceği gibi yanlış ayağı, yanlış pedalda da kullanabilirsiniz. Ki bu, düşününce oldukça korkunç durumları ortaya çıkarabilir. Ayrıca bir ayağınızı sürekli fren pedalı üstüne tutmak, frene ekstra basınç uygulamaya neden olabileceği gibi aracınızın performansının düşmesini de etkiler.

Benzin deponuzun dibini sıyırmayın.

benzin deposu

Benzin fiyatları malumumuz ancak bunu aracınıza zarar verecek hâle getirmeyin. İster otomatik vites isterseniz de manuel vites araba olsun sürüş mesafeniz için yeterli benzin olduğundan emin olmalısınız.

Yakıt göstergesi her zaman doğruyu göstermez. Bunu bilerek yola çıkın ve yarı yolda kalarak en yakın benzinci nerede diye paniğe kapılmaktan kurtulun.

Yakıtınızı tasarruflu kullanmak istiyorsanız spor modu kullanımını azaltın.

Bazı araçlarda spor modu bulunur. Araca ekstra güç katan ve performansını arttıran spor modun kullanımı, yakıt tüketimini de yükseltir.

Şanzıman sıvısını düzenli olarak kontrol edin.

şanzıman yağı

Arabaların vites değişimini sağlayan şeylerden biri de şanzıman içerisindeki sıvıdır. Herhangi bir sürtünmenin önüne geçmek için kullanılan bu özel sıvı sayesinde vites geçişleri kolay olduğu gibi şanzıman sistemi de korunur.

Vites değişimi ile otomatik vites araba ne alaka olarak düşünmeyin. Siz manuel olarak vites değiştirmeseniz de bu değişimi, araç otomatik olarak yapar. Bu yüzden de şanzıman sıvısı ayarını aralıklarla kontrol ettirmekte fayda var. Şanzıman sıvısının bitmesi aracın arızalanmasına neden olabileceği gibi bütçenizi de önemli miktarda sarsar.

Ayrıca hazır konumuz şanzımanken, şanzıman yağı ve filtresini de düzenli olarak kontrol etmeniz gerektiğini de unutmayın.

Aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırın.

Otomatik vites araç bakımı, düzenli yapıldığı takdirde aracın uzun ömürlü ve güvenilir olmasını sağlar. Vites kutusu yağı ve filtresinin periyodik olarak kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesini atlamayın. Ayrıca aracın genel durumu, lastik basıncı ve fren sistemi gibi diğer önemli unsurları da düzenli olarak kontrol etmek gerekiyor. Düzenli bakım ve kontroller, ani arızaların önüne geçer ve güvenli bir sürüş deneyimi sunar.

Daha rahat, güvenilir ve ekonomik bir sürüş gerçekleştirmek istiyorsanız otomatik vites araba kullanımı konusunda tüm bu detaylara dikkat ederek hem aracınızı hem kendinizi güvene alabilirsiniz. Keyifli sürüşler:)

Arabalarla ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

29
9
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
9
3
1
0