Ülkemizde Yasaklanan UBER, Başka Hangi Ülkelerde ve Neden Yasak?

68
48
14
10
6
Geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında trafik ekiplerinin adeta sürek avına çıkarak cezaya boğduğu UBER'in diğer ülkelerdeki durumuna bir göz attık.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'den yayınlanan güncel yasalar sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklamalar gelmiş ve "UBER, muber diye bir şey çıkmış. O iş artık bitti!" şeklinde konuşmuştu. 

O günden sonra İstanbul'da UBER araçlarının faaliyetlerini durdurması için ceza üstüne ceza kesildi. Dünya genelinde UBER'in sorun yaşadığı ülke sadece Türkiye değil.

UBER'in Sorun Yaşadığı Ülkeler ve Sebepleri

  • Bulgaristan: Haksız rekabet ile suçlanan UBER, kendi isteği ile Bulgaristan'dan çekilmiştir. Bulgaristan taşımacılık komitesi başkanı Grozdan Karadzhov'a göre şirket, tekrardan Bulgar piyasasına atılmak istiyorsa taksiciler gibi çalışmak zorunda.
  • Danimarka: Taksimetrenin bir zorunluluk olduğu Danimarka'da UBER 2014 yılında piyasaya girdiği ülkeden 3 sene içerisinde çıkmak zorunda kaldı.
  • İtalya: Geçtiğimiz yıla kadar İtalya'da hizmet veren şirket, haksız rekabete sebep olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla ülkede kısıtlandı. CEO ve kurucu ortak Travis Kalanick, çeşitli cinsel taciz ve cinsiyet eşitsizliği gerekçeleriyle mahkeme karşısına çıkınca şirketten istifa etti.
  • Macaristan: Macaristan hükümeti, UBER şoförlerinin taksicilerin uyduğu kurallara uymadığını öne sürerek bazı kanunlar çıkardı. Ülkede 2.5 yıl hizmet veren şirket sonrasında yasaklandı. 
  • Avrupa: Uber Finlandiya, Fransa, İspanya, Hollanda'da da çeşitli kısıtlamalarla karşılaştı. Son karar ise Avrupa Adalet Divanı tarafından verilecek.
  • A.B.D: Amerika'nın Alaska ve Teksas eyletinde de UBER yasaklandı. Çünkü Teksas'ta UBER şoförlerinden parmak izleri istenmiş ancak şirket bunu reddetmiş. Bu da yerel yönetimin, şirketin güvenli olmadığı sonucuna varmasına sebep oldu. Alaska'da ise 6 ay hizmet veren UBER şoförlerinin bağımsız çalışanlar mı yoksa taksici mi olmadığına karar veremeyince iş mahkemeleri tarafından yasaklandı. UBER'e Amerika tarafından gelen tepkilerin bir diğer sebebi ise Donald Trump'ın Müslümanlara getirdiği yasaklara tepki vermemesi oldu. UBER'in rakibi Lyft ise protestoculara 1 milyon dolar bağış yaptı ve Müslüman yasağını kınar bir tutum sergiledi.
Kaynak : https://onedio.com/haber/uber-dunyada-baska-hangi-ulkelerde-hangi-sebeplerden-yasaklandi-biliyor-musunuz-825714
68
48
14
10
6
Emoji İle Tepki Ver
68
48
14
10
6