2 Milyon Yıllık Buz, Dünya'nın Sera Gazı Tarihini Gözler Önüne Seriyor

11
3
2
1
0
Bilim insanları, iklim değişikliğini anlamak için pek çok insanın sandığının aksine yalnızca atmosfer verilerini incelemiyor. Antartika'da bulunan 2 milyon yıllık buz, bilim insanlarının sera gazı tarihini anlamasına ve iklim değişikliğini öngörebilmelerine yardımcı olacak.

Bir araştırma ekibi tarafından Antarktika'da bulunan 2 milyon yıllık buz, eski zamanlarda sera gazları ve iklim arasındaki bağlantılar hakkında daha net bir görüntü sunuyor. Tarihi buz, bilim insanlarının dünyayı tehdit eden iklim değişikliği sorunlarını anlamalarına yardımcı olacak.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, sera gazı olan karbondioksit ve metan seviyelerini ölçmek için buzdaki kabarcıklarda bulunan 2 milyon yıllık havayı araştırmalarında kullandılar. Araştırma, Princeton Üniversitesi'nden John Higgins, Yuzhen Yan ve Maine Üniversitesi'nden Andrei Kurbatov tarafından yönetildi. Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Ed Brook ve California, San Diego Üniversitesi'nden Jeff Severinghaus da çalışmaya destek verdi.

2 milyon yıllık buz

Araştırmacılar ilk kez bu kadar eski bir buz çekirdeği üzerinde çalışabildiler. Daha önceki en eski buz çekirdeği, 800.000 yıl öncesine kadar bilgi sağladı. Geçmiş çalışmalar atmosferik karbondioksit seviyelerinin son 800.000 yıl boyunca doğrudan Antarktika ve küresel sıcaklığa bağlı olduğunu gösterdi. Ancak iklim ve karbondioksit seviyeleri arasındaki bağlantı iyi anlaşılamamıştı.

Son 1 milyon yıl boyunca her 100.000 yılda bir buz devri ve ardından ılıman dönemler yaşandı. Ancak geçmiş 2.8 milyon yıl ile 1.2 milyon yıl arasında, bu döngüler yaklaşık 40.000 yıl yaşandı ve buz çağları aşırı etkili geçmedi.

Brook'un ekibi eski çağlarda karbondioksit seviyelerinin nasıl değiştiğini öğrenmek istedi ve şimdiye kadar sadece dolaylı olarak okyanus ve karadaki sedimentlerin kimyasından biliniyordu. En yüksek karbondioksit seviyelerinin, son ılıman dönemlerdeki seviyelerle eşleştiğini buldular. Ancak en düşük seviyeler, son 800.000 yılda yaşanan buzul çağında bulunan çok düşük konsantrasyonlara ulaşamadı. 

Brook'a göre çalışmanın önemli sonuçlarından biri, daha eski dönemde karbondioksitin sıcaklığa bağlı olduğunu göstermesi ve veriler, iklim bilimini anlamak ve gelecekteki değişim modellerini öngörmek için önemli bir temel.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-10-million-year-old-ice-snapshot-earth-greenhouse.html
11
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
1
0