Apple, İzinsiz Olarak Dinlenen ‘Siri Kayıtları’ İçin Özür Diledi

53
9
1
1
0
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir habere göre Apple, kullanıcılarının Siri kayıtlarını izinsiz bir şekilde dinliyordu. Dünya çapında oldukça sansasyonel bir etki yaratan bu olayın ardından imajını kurtarmak isteyen Apple, tüm kullanıcılarından özür diledi ve gelecek planlarını açıkladı.

Bilindiği üzere Apple, müşterilerinin izni olmadan Siri kayıtlarını gerçek kişiler aracılığıyla kaydeden Google, Amazon, Facebook ve Microsoft dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketlerinden biri olmuştu. The Guardian’ın raporuna göre, gerçek kişiler tarafından dinlenen bu kayıtlar, oldukça özel detayla doluydu ve her bir işçi günlük 1000’den fazla kaydı dinleyebiliyordu. Sonrasındaysa sonuç Apple için oldukça yıkıcı olmuştu ve dev şirket, dünya çapında oldukça büyük bir tepki ile karşı karşıya kalmıştı.

Ortaya çıkan bu büyük tepkiden sonra geri adım atan Apple, Siri dijital asistanıyla konuşan müşterilerin kayıtlarını dinlemesine ilişkin olay için resmî bir özür diledi. Apple, bu özrü, “Yüksek ideallerimize tamamen dayanmadığımızın farkındayız ve bunun için özür diliyoruz.” İfadesiyle paylaştı. Şirket ayrıca, Siri’nin gizlilik politikasında bazı değişiklikler yaptığını açıkladı. Dilerseniz tüm bu değişikliklere ve özür paylaşımına yakından bakalım.

Apple'dan kullanıcılarına özür 

apple siri skandalı için özür

  1. “Öncelikle, Siri etkileşimlerinin ses kayıtlarını varsayılan olarak tutmayacağız. Siri'nin geliştirmesine yardımcı olmak için bilgisayar tarafından oluşturulan kopyaları kullanmaya devam edeceğiz.”
  2. “İkinci olarak, kullanıcılar, istekleri doğrultusunda alınan ses kayıtları ile Siri'nin gelişmesine yardımcı olmayı seçebilecekler. Pek çok insanın, Apple'ın verilerine saygı duyduğunu ve güçlü gizlilik kontrollerinin yerinde olduğunu bilerek Siri'nin daha iyi olmasına yardım etmeyi seçeceğini umuyoruz. Katılmayı seçenler, istedikleri zaman vazgeçebilirler.”
  3. “Üçüncüsü, müşteriler tercih ettikleri takdirde, Siri etkileşimlerinin sesli örneklerini yalnızca Apple çalışanları tarafından dinlenebilecek. Ekibimiz, yanlışlıkla başlatılan bir Siri tetikleyicisi olduğu belirlenen kayıtları silmek için çalışacaktır.”

Peki ne olmuştu?

Siri Skandalı

Ortaya çıkan bu utanç verici raporun ardından Apple, bu Siri kayıtlarını gözden geçirecek olan derecelendirme programını askıya alacağını açıklamıştı. Ayrıca bir Apple yetkilisi, The Verge’e verdiği demeçte, “Kullanıcı gizliliğini korurken harika bir Siri deneyimi sunmaya kararlıyız” demişti. Nihayetinde sözünü tutan Apple, en azından anlattığı kadarıyla, artık kişisel verilerin gizliliğine daha çok önem verecek.

Anlaşılan Apple, yeni nesil iPhone’ların tanıtımına çok az bir süre kala yıkılan imajını yeniden toparlamak istiyor. Biz de Apple’ın, anlattığı bu gizlilik kurallarına sadık kalıp gelecekte tekrar böyle bir olayla haber olmamasını ümit ediyoruz. Sizler de, bu konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/8/28/20836760/apple-apology-siri-audio-recordings-privacy-changes-contractors
53
9
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
53
9
1
1
0