Bir Akademisyen, Gizemli Voynich El Yazmalarının Yüzlerce Yıllık Sırrını Çözdü

93
11
8
8
7
Bristol Üniversitesi’nden bir akademisyen, dünyanın en gizemli metinlerinden biri olarak kabul edilen Voynich kodunu çözmeyi başardı.

Tarih boyunca verilerin şifrelenmesi ve sadece ilgili kişilerin anlaması için geliştirilmiş olan kodlar kullanıldı. Bu kodların bir kısmı çözüldü, bir kısmı çözülemedi. Çözülemeyen kodlar arasında en gizemlilerinden biri ise daha önce araştırmacıların, dil uzmanlarının ve yazılımların çözmekte başarısız olduğu Voynich kodu idi.

Journal Romance Studies adlı dergide yayımlanan makaleye göre Bristol Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Gerard Cheshire, iki hafta boyunca yanal düşünme yöntemlerini ve dil inceliklerini kullanarak metnin kodeksini başarılı bir şekilde çözmeyi başardı. Böylece alanında büyük bir başarıya imza atmış oldu.

Metni çözdüğü anda çok heyecanlandığını belirten doktor, içeriğin hayal edilenden çok daha ilgi çekici olduğunu söyledi. Örneğin metni tamamlayan rahibeler, Aragon Kraliçesi Kastilyalı Maria’ya göndermelerde bulunmuşlar.

Metin ayrıca diller tarihi ve dilbilimi açısından da önem arz ediyor. Günümüzün Roma kökenli dilleri olan Portekizce, Fransızca, İtalyanca, Katalan dili, Galli dili, Rumence gibi dillerin öncesine dayanan ilk proto-Roman dil olması da bu metni ayrı bir yere koyuyor.

Cheshire, dil bilimi anlamında bu yazmanın önemini vurgulamak için, dilin aslında ölü kabul edildiğini ve yeni çalışma ile yeniden anlaşılır hale geldiğini söylüyor. Dilin alfabesindeki bazı semboller tanıdık, bazıları yabancı olsa da dil uzmanı bu şifreyi en sonunda tamamen çözmeyi başardı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-bristol-academic-voynich-code-century-old.html
93
11
8
8
7
Emoji İle Tepki Ver
93
11
8
8
7