Taşa Kazınmış Bu 230 Yıllık Bulmacayı Çözene 2000 Euro Ödül Verilecek

36
12
7
4
4
Fransa’da bir kasaba, taşa kazınmış olan 230 yıllık gizli şifreyi çözebilen kişiye 2000 Euro ödül vaat ediyor.

Şifre bulmak, bulmaca cevaplamak, zihninizi zorlamak hoşunuza gidiyor mu? Dan Brown kitaplarını okuyup da karakterlerin yerinde olmayı isteyen var mı? Fırsat ayağınıza geldi.

Fransa’nın kuzeybatısında yer alan bir kasaba, bir taşa kazınmış gizemli bir şifreyi bulabilene 2000 Euro ödül verecek.

Brittany’deki Plougastel-Daoulas kasabasındaki bu kaya, yaklaşık 3-4 yıl önce keşfedilmiş olsa da üzerindeki metnin en az 200 yıllık olduğu belirtiliyor. Taşın üzerinde büyük harflerle yazılmış bir metin, bir tekne ve bir kalp figürü yer alıyor.

Taşın işlendiği tarihin 1786-1787 yılları olduğu düşünülüyor. O dönemde bölgede bulunan bir kale için toplar döküldüğü biliniyor ancak taştaki işlemelerin bu olay ile bağlantısı olup olmadığı konusunda bir açıklama yok. Şimdi kasaba bu bilmeceyi halka açtı ve 30 Kasım’a kadar insanların tahminlerini alıyor. Bir jüri, doğru olması en muhtemel çözümü seçecek ve kazanan katılımcıya 2000 Euro ödeyecek.

AFP’nin haberine göre taşın okunabilir kısmında "ROC AR B ... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL ... R I OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK … AL." ifadesi yer alıyor.

İlçenin yöneticileri, yarışma kurallarının ve katılım bilgilerinin Plougastel-Daoulas belediye binasında asılı olduğunu söylerken, uluslararası katılımlara izin verilip verilmeyeceği bilgisi paylaşılmadı.

Kaynak : https://www.livescience.com/65473-french-rock-coded-in-mystery.html
36
12
7
4
4
Emoji İle Tepki Ver
36
12
7
4
4