Dünyanın En Çevreci Otomobilleri Belli Oldu: Renault ve Tesla Liderliği Paylaştı

Dünyanın en çevreci ve kullanıcı dostu elektrikli otomobillerinin test edildiği Green NCAP testi, Tesla, Nio ve Renault’un en popüler otomobilleri teste soktu. Acaba bu araçlar iddia edildiği kadar çevreci mi?

Genellikle araçların duvara vura vura test edip sağlamlıklarını ölçen Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı, ya da bildiğimiz adıyla Euro NCAP, yıllardır otomobilleri test ederek belirli konularda ne kadar iyi olduklarını anlamamıza olanak sağlıyor.

NCAP’in testlerinden biri olan Green NCAP ise elektrikli araçların ne kadar çevreci olduklarını ölçmek için yapılan testler zincirine verilen isim. NCAP yetkilileri, bugün yaptıkları testte dünyanın en çevreci otomobilleri olarak bilinen 3 otomobili inceledi ve araçların gerçekten iddia edildiği gibi çevreci olup olmadığı tespit edildi. Gelin hep birlikte bu teste giren 3 otomobile yakından bakalım.

Elektrikli otomobillerin en üst noktası: Tesla Model 3

Green NCAP testine giren ilk aracımız Tesla’nın gözbebeği olan Model 3. Markanın en küçük otomobillerinden olan Model 3, 60 kWh 325 beygirlik bir elektrik motoruyla gelen otomobil, yapılan testlerde boyundan büyük bir performans gösterdi. Soğuk hava, sıcak hava ve otoyol testlerine tabii tutulan araç, aerodinamik açısından özel olarak tasarlanan gövdesi sayesinde güç tüketimini en aza indirmeyi başarıyor. Aracın iç ısıtma sisteminin de “batarya dostu” olması sayesinde soğuk havalarda bile araç, mümkün olan en uzun mesafeyi gitmesi için optimize ediliyor. Bu nedenle Tesla Model 3, Green NCAP testinden 5 yıldız alan ilk otomobilimiz oluyor.

Tesla katili: Nio ET7

İkinci otomobil olan Nio T7 ise Çin’in Tesla’ya rakip olarak piyasaya sürdüğü Nio markasının en lüks otomobillerinden birisi olarak biliniyor. Görünüş olarak Tesla ve Audi’nin birleşimi gibi duran bu “gemi gibi” otomobil, 100 kWh’lik elektrikli bataryasıyla dikkat çekebiliyor. Normal kullanımda yaklaşık 700 km, ekonomi modunda ise 900 km’ye kadar menzile sahip olan bu teknoloji harikası araç, 2.5 tonluk ağırlığına kıyasla fazlasıyla çevresi ve uzun menzilli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Aracın tek eksisi ise soğuk havada çalıştığında enerji tüketiminin %70 civarında artması. Bu nedenle otomobil soğuk havalarda iddia edildiği gibi 700km menzil yerine sadece 340 km yol gidebiliyor. Ancak yine de büyüklüğüne göre fazlasıyla enerji dostu olan bu otomobil de Green NCAP’ten 5 yıldızla geçiyor.

Renault'un gözbebeği: Renault Megane E-Tech EV60

Testin son otomobili ise Renault’un dikkat çeken SUV’u Megane E-Tech EV60. Araç tıpkı Tesla gibi 60 kWh’lik bir bataryaya sahip ve 218 beygir güç üreten bir motorla geliyor. Yaklaşık 470 km kullanılabilir menzilli bir bataryaya sahip olan araç, otoyol testi ve sıcak hava testinde Model 3 ve ET7’den çok daha iyi performans göstererek dikkat çekiyor. Ancak soğuk hava testinde %78’lik enerji tüketimi ile ET7’den bile fazla güç tüketen otomobil, tüm testlerin toplamında 10 üzerinden 9.6 puanla 5 yıldız alıyor ve Tesla’nın hemen yanına, yani bir numaraya yerleşiyor.

Peki siz olsanız bu 3 modelden hangisini satın alırdınız?