Rekabet Kurumu, Oyun Dağıtım Firmalarına Ceza Yağdırdı!

Rekabet Kurumu, bir sene önce başlattığı soruşturmanın ardından oyun ve teknoloji sektörünün dev firmalarına adeta ceza yağdırdı.

Rekabet Kurumu kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Dün Teknosa'ya 18 milyon TL gibi rekor bir ceza kesen Rekabet Kurumu, geçtiğimiz yıl haklarında soruşturma başlattığı ve aralarında Aral, Gold, D&R ve Vatan Bilgisayar gibi firmaların olduğu oyun dağıtımcıları hakkında da kararını verdi.

Bu karara göre Aral'ın Doğan Müzik Kitap Mağazacılık, Vatan Bilgisayar, Teknosa, Kliksa ve Gold ile perakende fiyatların tespiti konusunda anlaşma içinde olduğu ve fiyatları anlaşmalı olarak yüksek tuttuğu tespit edilmiş. 

Söz konusu durum sonucunda Aral'a tam 863.538,50 TL para cezası kesildi. Diğer firmalara verilen para cezaları ise şu şekilde:

  • Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş.’ye 2.307.544,54 TL
  • Gold Teknoloji Marketleri San. ve Tic. A.Ş.’ye 1.489.549,58 TL
  • Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 1.192.116,00 TL
  • Vatan Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş.’ye 10.363.565,71 TL
  • Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 7.651.563,82 TL

Bunun yanı sıra tüketici elektroniği pazarında aynı şekilde perakende fiyatların tespiti konusunda anlaşma içinde oldukları tespit edilen M.S. İstanbul, Teknosa, LG Electronics ve Vestel de Rekabet Kurumu'nun kararı ile para cezasına çarptırıldı.

  • M.S. İstanbul İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti.’ye 5.776.015,29 TL
  • Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 9.181.876,58 TL
  • LG Electronics Tic. A.Ş.’ye 6.221.201,00 TL
  • Vestel Ticaret A.Ş.’ye 8.024.370,30 TL

Bu cezalardan sonra korsan oyunu tercih etmeyip kıyıdan köşeden biriktirdiğim paralar ile orjinal, lisanslı oyunlar alan biri olarak, -muhtemelen- sizlerin de hislerine tercüman olacak ve tam da duruma uygun gördüğüm bir şeyi paylaşmak istiyorum; cezalardan sonra biz (tüketiciler):

Bilgisayar ve konsol oyunlarının fiyatları sizlerin de bildiği gibi ateş pahası. Umarız bu cezalar bazılarının aklını başına getirir. Şunu da unutmayın derim; Apple ya da Samsung hayranlığı gibi saçma sapan taraf tutma derdine düşüyoruz ancak, iş paraya geldiğinde ve her ikisinin de cebi dolduğunda emin olun yolunan yine siz oluyorsunuz. Bu sadece Apple ve Samsung'da geçerli değil. Yukarıdaki firmaların çoğunu birbirlerinin rakibi olarak biliyoruz. Fakat mevzu para oldu mu işler maalesef değişiyor.

Rekabet Kurumu'nun konu ile ilgili resmi açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.