Spotify Lite Kullanıcılarını Önce Sevindirdi, Sonra Hüzne Boğdu

Özellikle veri tasarrufu ve işlem gücü konusunda hem PC hem de mobil platformlarda “Lite” sürümlere oldukça ilgi gösteriyoruz. Instagram, Uber, Facebook ve Facebook Messenger gibi birçok uygulamanın “Lite” sürümlerinin çıkması da bunun basit bir örneği. Ancak Spotify için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil.

Spotify Uygulaması, müzikseverlerin yakinen takip ettiği ve en çok rağbet gören medya uygulamaları arasında geliyor. Tabi hal böyle olunca çok fazla kullanıcı kitlesine sahip olan uygulamanın düşük performanslı cihazlarda daha az veri tüketimine yönelik sürümleri kaçınılmaz oluyor. Spotify bu açıdan “Lite” ailesinin yeni üyesi oldu fakat kullanıcıların sevinci fazla uzun sürmedi. Çünkü bu yeni ufak sürüm, önemli özelliklerden yoksun bir şekilde karşımıza çıktı. Arayüzü ve kısayolları ile ilk bakışta pozitif bir fikir uyandıran uygulama, 100MB’dan 15MB’a düşürülmüş. Bu açıdan bakınca %85 oranında bir küçülme söz konusu. Bu da demek oluyor ki oldukça önemli özellikler programdan kırpılmış durumda. Aslında uygulama hafif sürümden çok en düşük asgari sürüm olmuş.

Yeni hafif Spotify sürümünün göze çarpan ilk eksikliği, çevrimdışı oynatma özelliğinin olmaması. Bu eksiklik, bilhassa internetten veri tüketimi ve tasarruf konusunda oldukça büyük bir problem. Ayrıca uygulama içerisinden yüksek çözünürlüklü oynatma özelliği de kaldırılmış. Bunu anlamak mümkün çünkü isminden de anlaşılacağı üzere bu bir “Lite” versiyon. Fakat çevrimdışı oynatma için aynı şeyi düşünmek pek mümkün olmuyor. Hafif sürümde eksik olan bir diğer özellik ise kablosuz ses cihazlarıyla iletişimi sağlayan Spotify Connect özelliği.

Spotify Lite sürümünden indirgenen diğer bazı fonksiyonlar ise daha çok Premium abonelerini ilgilendiriyor. Zira bazı Premium üyeliği olan abonelerin bile açamadığı içerikler var. Aynı eksiklik çalma listeleri için de geçerli. Diğer bir deyişle, Premium üyeler hafif sürüm ile pek Premium takılamayacaklar.

Görüldüğü üzere Spotify Lite sürümünde birçok önemli özellik köklü şekilde uygulamadan kaldırıldı ve geriye bazı temel özellikler bırakılarak uygulamanın boyutu müthiş oranda düşürüldü. Henüz Play Store üzerinden kullanıma açılmayan (Aslında mağazada mevcut fakat hiçbir cihaz tarafından desteklenmiyor) Spotify Lite’ın yüklenebilmesi için alternatif bir yol mevcut. Nitekim APK Mirror üzerinden Spotify Lite uygulamasını indirip yükleyebiliyorsunuz. Bunun için aşağıda verilen linki tıklayarak uygulamayı edinebilirsiniz.