MIT'den Tasarımcıların İşini Kolaylaştıracak "4D Hızlı Likit Yazıcı"

MIT, zaman boyutunu da işin içine ekleyerek 4D Hızlı Likit Yazıcı'yı üretti. Yeni teknoloji, karmaşık tasarımları hızlıca boyutlandırabilecek.

MIT’in Self-Assembly Laboratuvarı’nda “4D yazıcı” teknolojisini geliştirildi. 4D yazıcıda, derinlik, genişlik ve ve yüksekliğe sahip 3D’de olmayan ‘zaman’ boyutu da işin içine giriyor ve ısı – hava gibi belirli çevresel koşullara maruz kalarak adapte olan, bir araya gelen nesneler ortaya koyabiliyor. Fast Company tarafından üretilen 4D yazıcı, karmaşık şekilleri daha esnek ve hızlı şekilde üretebilecek.

Peki bu yazıcı nasıl çalışıyor? Bu yeni 4D yazıcının başlığı, içinden çıkan jeli kimyasal etkileşime sokup katılaştırıyor. Her bir satır birbirinden bağımsız olarak jel matris tarafından desteklenerek ortaya çıkıyor. Tabii bu da tasarımcılara geleneksel 3D’de üretemedikleri daha karmaşık şekillerin daha hızlı ve sağlam yazılmasını sağlıyor.

Fast Company, yayınladığı tanıtım videolarında bizlere, üretim aşamasına yakından bakma imkanı da sunuyor. 4D Likit Yazıcı, bizi hayrete düşürecek tasarımlar yerine, ilk aşamada ev eşyası, bez çanta gibi daha basit fikirleri boyutlandırmak için kullanılıyor. Hatta yayınlanan tanıtım videolarından bir tanesinde Patrick Parrish Galerisi’nde düzenlenecek sergide yer alacak şişirilebilir vazo ve dekoratif eşyaların üretim aşaması ve esnekliği gösteriliyor.

İsviçreli tasarımcı Christoph Guberan tarafından geliştirilen bu teknoloji şu anlık basit dekoratif eşyalar üretse de, 4D baskı teknolojisiyle yakın zamanda büyük işler ortaya koyulacak gibi görünüyor.